Videospeler inladen...

Verkiezingen in Bilzen moeten worden overgedaan

De Raad van State geeft Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gelijk en zegt dat de gemeenteraadsverkiezingen wel degelijk moeten worden overgedaan omdat er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij het tellen van de stemmen. Het arrest is geen verrassing, want begin deze maand was ook de auditeur van de Raad van State al tot dezelfde conclusie gekomen. 

Volgens de Raad van State zijn verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling kunnen beïnvloeden. In 5 stembureaus heeft het telbureau 1 à 3 stembiljetten minder geteld dan er in de stembussen zaten, in 1 stembureau hebben niet alle kiezers hun stem kunnen uitbrengen en in een ander stembureau zijn 5 stembiljetten minder in de stembus gevonden dan het aantal aangemelde kiezers.

In oktober vorig jaar haalde Johan Sauwens met zijn lijst Trots op Bilzen de meeste stemmen, maar hij werd niet meegenomen in de coalitie. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen had zijn klacht over onregelmatigheden bij het tellen afgewezen, waarop hij naar de Raad van State stapte. Daar krijgt Sauwens nu dus gelijk.

"Wij zijn blij dat deze stap is genomen", reageert Sauwens. "Er zijn te veel fouten gebeurd en die hebben de doorslag gegeven voor de laatste zetel. Daardoor heeft de heel krappe meerderheid blijkbaar ten onrechte een zetel extra binnengehaald."

Burgemeester Bruno Steegen (Open VLD) reageert ontgoocheld. "Dat is heel jammer, want nu komt Bilzen in een negatief daglicht terwijl wij er alles aan doen om deze mooie stad in een positief daglicht te stellen."

Wanneer de verkiezingen worden overgedaan, is nog niet helemaal duidelijk, maar het moet wel binnen de 50 dagen gebeuren. "Het lijkt evident dat dit ergens halfweg juni zal zijn", zegt Wouter Raskin (N-VA), de voorzitter van de vorige gemeenteraad. Het is die vorige gemeenteraad die formeel een beslissing over de datum moet nemen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen