Vlaamse gemeenten zoeken 500 kinderbegeleiders

Vlaamse gemeenten hebben een groot tekort aan onthaalouders en begeleiders voor de buitenschoolse kinderopvang. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten pleit voor een beter statuut om de job aantrekkelijker te maken.

De Vlaamse gemeenten krijgen hun vacatures voor kinderbegeleiders maar moeilijk ingevuld. Dat heeft verschillende oorzaken, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "Er is de voorbije jaren een voortdurende stijging geweest van de vraag naar opvang," zegt Debast. "Er was dus ook meer vraag naar personeel, maar het statuut en de arbeidsvoorwaarden schrikt kandidaten af." Het loon voor onthaalouders ligt niet echt hoog, er is weinig sociale bescherming en het zijn lange werkdagen, somt Debast op. "In de buitenschoolse opvang gaat het vaak om deeltijds werk terwijl de kandidaten voltijds willen werken. Het zijn ook lastige uren die moeilijk te combineren zijn met het eigen gezin.

Het werk moet aantrekkelijker gemaakt worden, zegt de VVSG. Zo zouden onthaalouders in een echt werknemersstatuut moeten kunnen werken, met betere loon- en arbeidsvoorwaarden. "De Vlaamse overheid moet daarvoor extra middelen uittrekken", zegt Nathalie Debast. In de buitenschoolse opvang denkt de vereniging aan combinatiejobs. "Deeltijds werk schrikt af, maar verschillende deeltijdse jobs kan je combineren tot een voltijdse baan en dan zullen we meer kandidaten vinden", hoopt Debast.

Meest gelezen