PA Wire/PA Images

Populaire vlogger PewDiePie reageert op misbruik van naam na beklad oorlogsmonument en vermelding door terrorist

De Zweed Felix Kjellberg, die enorm succesvol is op Youtube als vlogger PewDiePie, heeft in een video gereageerd op mensen die zijn naam misbruiken. Kjellberg spreekt in de video ook over de schietpartij in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij 50 mensen om het leven zijn gekomen. De schutter refereerde toen aan PewDiePie.

PewDiePie is een populaire vlogger met meer dan 95 miljoen volgers op YouTube. Daarmee heeft hij het grootste kanaal ter wereld op het videoplatform. In 2018 leek het erop dat PewDiePie in aantal abonnees voorbijgestoken zou worden door een ander populair kanaal, T-series. Dat laatste is een kanaal met muziekvideo's uit Bollywood, de filmindustrie in India. Het hele "Youtube-conflict" tussen PewDiePie en T-series is in de internetwereld gekend als "The great subscriber war".

In de strijd om de meeste volgers werd toen de uitspraak "Subscribe to PewDiePie", gelanceerd. Vandaag vraagt de vlogger in een video op YouTube dat de "Subscribe to PewDiePie"-beweging of -meme stopt.

Kjellberg vertelt in de video over een voorval waarbij een oorlogsmonument in New York met de slogan werd beklad, maar hij verwijst ook naar de dodelijke schietpartij in Nieuw-Zeeland. De schutter, die zijn aanval rechtstreeks toonde op Facebook, sprak aan het begin van de video de woorden "Subscribe to PewDiePie" uit. Het was geen oproep om effectief ook de vlogger te volgen, maar maakte deel uit van een veel complexere situatie, waarbij de schutter zijn achterban op verschillende extreme fora op internet toesprak.

In de "strijd" met het andere kanaal T-series, zocht PewDiePie zelf ook wel eens de controverse op, door onder meer racistische grappen te maken. Sommige video's van PewDiePie werden geblokkeerd in India. Kjellberg zegt dat hij beseft dat hij mensen heeft beledigd en gekwetst: "De video's waren niet bedoeld om serieus genomen te worden. Deze negatieve retoriek is iets waar ik het helemaal niet mee eens ben, en ik wil dat het stopt. Ik ben niet racistisch. Ik steun geen enkele vorm van racistische opmerkingen of haat jegens wie dan ook. Dit startte allemaal als iets leuk, maar dat is het vandaag absoluut niet meer. Voor veel mensen gaat de uitspraak "Subscribe to PewDiePie" ook over politiek, nationaliteit en ras. Dat is het niet, dat was het nooit. Het is nu genoeg geweest."

Meest gelezen