AFP or licensors

Poging om Venezolaanse president Maduro te verdrijven, lijkt mislukt maar oppositie­leider Guaidó blijft druk opvoeren

In Venezuela lijkt de poging van oppositieleider Juan Guaidó om president Nicolás Maduro te verdrijven, mislukt. Gisteren had Guaidó burgers en het leger opgeroepen om op straat te komen. De legertop lijkt daar geen gehoor aan te hebben gegeven, maar het kwam wel tot rellen. President Maduro heeft nu in een tv- en radiotoespraak zijn strijdkrachten bedankt voor het "verslaan van de kleine groep die van plan was om geweld te verspreiden". Zijn regering beschouwt de opstand als een couppoging en Maduro benadrukt dat de verantwoordelijken gestraft zullen worden. Guaidó is alvast niet van plan om op te geven: zo organiseert hij vandaag een optocht waarvan hij hoopt dat het de grootste ooit wordt.

Juan Guaidó, die door de VS en meer dan 50 naties erkend wordt als rechtmatige president van Venezuela, verscheen gisteren in een videoboodschap op de sociaalnetwerksite Twitter. Guaidó riep burgers en het leger op om op straat te komen, "als laatste fase om het land te bevrijden". 

Opvallend: Guaidó was naast een groep militairen ook vergezeld van zijn leermeester Leopoldo López. Die laatste zat eerst jaren in de gevangenis en had tot nog toe huisarrest, omdat hij in 2014 het volk had opgeroepen om uit protest tegen de regering op straat te komen. "López is een boegbeeld van de oppositie voor veel Venezolanen, hij had al die jaren huisarrest maar zou nu dus bevrijd zijn", duidt Vlaming Peter Delvaux in "De ochtend". Delvaux woont en werkt in Colombia, vlak bij de grens met Venezuela. "Het was ook heel nieuw dat je Guaidó in het bijzijn van militairen zag." 

Leopoldo López
Jonathan Lanza/NurPhoto

Na de oproep van Guaidó kwam het tot schermutselingen in de hoofdstad Caracas. Op diverse beelden was te zien hoe militaire pantserwagens inreden op demonstranten die zelf die pantserwagens hadden aangevallen. De betogers gooiden ook met stenen naar de soldaten, die daarop onder andere traangas inzetten. Een zeventigtal mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Volgens de plaatselijke gezondheidsdiensten werden twee personen geraakt door kogels. Volgens diverse media zou ook een derde persoon door kogels zijn geraakt. President Maduro had het in zijn tv- en radiotoespraak over vijf soldaten en drie politieagenten die neergeschoten waren en daarbij gewond zijn geraakt. 

Op onderstaande beelden zijn de onlusten te zien.

Videospeler inladen...

Wilde Maduro vluchten?

Opvallend: vannacht stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat president Maduro van plan was om zijn land te verlaten en naar Cuba te vluchten. Zijn vliegtuig zou zelfs hebben klaargestaan op het tarmac. Rusland - dat Maduro steunt - zou Maduro echter hebben overtuigd om te blijven. Ook zouden er volgens de VS drie mensen uit de entourage van Maduro de voorbije weken hebben aangegeven dat ze zouden overlopen mocht het tot een opstand komen. Defensieminister Vladimir Padrino López zou daar een van zijn geweest, maar de drie zouden op hun stappen zijn teruggekeerd. Maduro heeft de verhalen van Pompeo in zijn tv-  en radiotoespraak echter ontkend.

En wat vandaag?

Twee weken geleden had Guaidó al een oproep gedaan om massaal op straat te komen op 1 mei.  Gisteren herhaalde hij dat nog eens in een videoboodschap."Ik roep de de gewapende troepen op om 'operatie vrijheid' voort te zetten. Morgen, de 1e mei, gaan we voort (...) In heel Venezuela zullen we op straat komen, aldus Guaido.  Hij wil de grootste mars tot nog toe op de been krijgen.

"Het is afwachten wat deze dag zal brengen, hoe groot de opkomst zal zijn en hoe de integratie van het leger zal zijn, zullen de militairen gewapend zijn of niet?", zegt Delvaux. "Maar rellen zullen er sowieso zijn. Die zijn nu nog aan de gang en die zullen we op 1 mei ook zien."

Videospeler inladen...

Meest gelezen