WikiLeaks-oprichter Julian Assange krijgt bijna 1 jaar cel voor schending voorwaardelijke invrijheidstelling

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen veroordeeld tot 50 weken cel omdat hij zich in 2012 niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft gehouden. Terwijl hij op borgtocht vrij was, dook hij destijds onder in de Ecuadoraanse ambassade en dat is strafbaar. 

De 47-jarige Assange is veroordeeld voor het overtreden van de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating in 2012.  Zeven jaar lang kon hij in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijven. Hij had er politiek asiel gekregen, nadat tegen hem een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd op basis van een klacht wegens verkrachting van twee Zweedse vrouwen. Ondertussen is het Zweedse aanhoudingsbevel ingetrokken. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Op 11 april kon Assange worden opgepakt nadat Ecuador zijn asielstatuut had ingetrokken. Diezelfde dag werd hij schuldig bevonden aan het schenden van zijn voorlopige vrijlating. Het Britse gerecht verweet Assange dat hij in 2012 terwijl hij op borgtocht vrij was naar de ambassade was gevlucht.

Mogelijk uitlevering VS

Assange riskeert uitgeleverd te worden aan de VS. Daar wil men hem vervolgen voor het inbreken in een regeringscomputer. Een misdrijf met een maximumstraf van 5 jaar cel. Morgen is er in Londen een rechtszitting gepland over de uitlevering aan de VS, maar een definitieve uitspraak kan nog lang op zich laten wachten. Ook kan Assange nog tegen die uitspraak in beroep gaan. 

Protest aan het gerechtsgebouw in Londen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen