Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bandleden van Pussy Riot krijgen asiel in Zweden

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot hebben politiek asiel gekregen in Zweden. De twee hadden twee jaar geleden al een aanvraag ingediend omdat ze in Rusland zelf zouden worden bedreigd. Die aanvraag werd toen verworpen maar is nu in beroep toch goedgekeurd. 

Pussy Riot raakte in 2012 wereldwijd bekend toen de band opgepakt werd na een optreden in een kathedraal in Moskou. De bandleden voeren vaak actie tegen de Russische president Poetin, die volgens hen de mensenrechten in zijn land schendt.

Lusine Dzjanjan en Aleksej Knedljakovski, die twee kinderen hebben, hadden in 2017 al in Zweden een asielaanvraag ingediend. Ze zeiden dat ze in Rusland werden lastiggevallen, bedreigd en geslagen. Een direct gevolg van hun politieke acties, klonk het.

Eind 2018 werd hun aanvraag verworpen omdat de Zweedse immigratiedienst van mening was dat de situatie van hun gezin niet onrustwekkend was. Het koppel ging in beroep en krijgt nu dus toch asiel.

Het paar nam onder meer ook in 2014 deel aan een protest in Sotsji, toen de gaststad van de Olympische Winterspelen. De twee werden er samen met andere leden van de groep mishandeld door veiligheidspersoneel. Dzjanjan, een kunstenares, verloor daarna haar job op de universiteit van Krasnodar.

Meest gelezen