Britse minister van Defensie Gavin Williamson ontslagen na informatielek

De Britse premier Theresa May heeft haar minister van Defensie Gavin Williamson ontslagen. Uit een onderzoek blijkt dat hij aan de basis ligt van een informatielek over de Chinese telecomreus Huawei. Hij wordt vervangen door Penny Mordaunt. 

Vorige week schreven enkele Britse kranten dat de Chinese telecomreus Huawei groen licht had gekregen om te helpen bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk. De nationale veiligheidsraad, die door premier May wordt voorgezeten, zou beslist hebben dat Huawei in beperkte mate mocht bijdragen aan de gedeeltelijke uitbouw van het netwerk. May ontkent dat er een beslissing genomen werd over Huawei. Uit een onderzoek blijkt nu dat Williamson die informatie zou hebben gelekt. De man zelf ontkent. 

May stelt in een brief die gericht is aan Williamson dat ze hem niet meer kan vertrouwen. "Er is overtuigend bewijs dat jij verantwoordelijk bent voor de onthullingen die zonder toestemming gebeurden. Geen andere versie van de feiten kan dit lek op een geloofwaardige manier verklaren", schrijft ze. "Dit is een zeer ernstige zaak. Het is van levensbelang dat ik de leden van mijn kabinet en de nationale veiligheidsraad ten volle kan vertrouwen."

De vergaderingen van de nationale veiligheidsraad zijn top secret. Hier wisselen ministers en toplui van het leger en de veiligheidsdiensten informatie uit. De nationale veiligheidsraad wordt voorgezeten door de premier. 

De samenwerking met Huawei ligt erg gevoelig. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. Ze vrezen dat het bedrijf de infrastructuur zou gebruiken om te spioneren voor de Chinese overheid. Ook Williamson zou zich, samen met andere Britse ministers, verzet hebben tegen een samenwerking met Huawei. 

Theresa May maakte bekend dat Penny Mordaunt de nieuwe minister van Defensie wordt. Zij was hiervoor minister van Internationale Ontwikkeling. Op die post wordt ze vervangen door Rory Stewart.

Meest gelezen