Videospeler inladen...

Meer dan 300 mensen opgepakt tijdens 1 mei-betoging in Frankrijk

Verspreid over Frankrijk zijn 151.000 mensen op straat gekomen voor de Dag van de Arbeid. Alleen al in Parijs waren er 16.000 betogers. Dat blijkt uit een officiële telling om 14 uur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens andere tellingen waren er veel meer betogers aanwezig. Meer dan 300 manifestanten werden ondertussen opgepakt. De 1 mei-betoging verliep rumoerig, er vonden in de hoofdstad verschillende schermutselingen plaats. 

De vakbonden en de gele hesjes komen vandaag de straat op tegen het beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Tussen de betogers hebben zich ook vandalen en anti-kapitalistische “black blocs" gemengd. Rond de middag, nog voor de officiële start van de betoging, kwam het al tot rellen tussen de politie enerzijds en de "black blocs" en "gele hesjes" anderzijds. De hele dag kwam het tot confronaties tussen de manifestanten en de ordediensten. 

Zo staken manifestanten vuilbakken in brand en er werd met stenen en andere projectielen gesmeten. De politie zette onder meer traangas in om de relschoppers uit elkaar te drijven. Verschillende betogers raakten gewond. 

(Lees verder onder foto)

Parijs
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Parijs
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Macron: "Hard optreden tegen relschoppers"

De Franse president had gisteren gevraagd dat er hard zou worden opgetreden tegen relschoppers.  Hij wou voorkomen dat de 1 mei-betoging net zoals vorig jaar erg gewelddadig zou verlopen. 

De politie heeft zich duidelijk aan die vraag gehouden. Er gold een nultolerantie en er werd erg hardhandig opgetreden. Maar met resultaat, want er waren veel minder vernielingen dan tijdens de betoging vorig jaar. 

Meer dan 7.400 politiemensen in straten Parijs

Meer dan 7.400 politiemensen werden vandaag ingezet in de Franse hoofdstad. Ook werden er meer dan 15.000 preventieve controles uitgevoerd en al meer dan 300 mensen werden opgepakt.

Zo overschaduwen enkele duizenden relschoppers de tienduizenden vreedzame manifestanten. 

Bekijk de livebijdrage van Steven Decraene uit "Het Journaal" van 19 uur:

Videospeler inladen...

Bekijk de video van Steven Decraene in Parijs:

Videospeler inladen...

Bekijk een filmpje van onze radiocollega Jens Franssen:

Videospeler inladen...
Parijs
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen