Gemeenteraadsleden ontkennen desinformatie na onrust aan school, burgemeester gaat klacht indienen tegen hen

Gemeenteraadsleden Cellou Satina Diallo (PS) en Yusuf Yildiz (CDH) zeggen allebei dat het nooit hun bedoeling was om haat te zaaien of op te roepen tot geweld. Gisteren kwam het tot een aanvaring met de Brusselse politie aan een school in Schaarbeek. Mensen kwamen er op straat omdat ze vermoedden dat een 4-jarige leerling was misbruikt. Volgens burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) droegen de gemeenteraadsleden bij aan die onrust. Hij heeft aangekondigd dat hij een klacht gaat indienen tegen hen.

Politie die wordt bekogeld met eieren, ruiten van politiewagens die worden ingegooid en de politie die traangas inzet. Het was gisteren erg onrustig aan de school École No. 1 in Schaarbeek. Een tweehonderdtal ouders en buurtbewoners kwam er op straat nadat er bloed was gevonden in de slip van een 4-jarige leerling.

Na onderzoek door een wetsdokter oordeelde het parket dat er geen sprake was van zedenfeiten. Volgens het parket had het meisje een infectie. Maar de ouders van het kindje zijn niet overtuigd, en vragen een tweede onderzoek. Uiteindelijk besloot burgemeester Clerfayt (DéFI) om de school tot maandag te sluiten. Volgens de burgemeester hadden gemeenteraadsleden van de PS en de CDH er mee voor gezorgd dat de situatie uit de hand liep, door "foute informatie te verspreiden" en "aan te sporen tot haat en relletjes". 

Desinformatie

VRT NWS bundelde vanmorgen die berichten, en we vroegen de gemeenteraadsleden in kwestie om een reactie. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om haat te zaaien of op te roepen tot geweld", zegt Brussels gemeenteraadslid Diallo (PS). "Ik wilde enkel de gemeente mobiliseren om de familie te ondersteunen." 

Daillo zegt zelf dat hij altijd sprak van een "vermoeden van misbruik" of "mogelijke zedenfeiten", maar dat is niet helemaal waar, zo blijkt uit onderstaand bericht op Facebook waarin hij het parket en de autoriteiten oproept om "deze zaak van seksueel misbruik zo snel mogelijk op te helderen".

Lees verder onder de foto. 

Ook een gemeenteraadslid in Schaarbeek, Yusuf Yildiz (CDH), deelde een video waarbij sprake was van misbruik, terwijl het vooronderzoek nog liep. "Ik heb die mensen helemaal niet opgeroepen om samen te komen", zegt Yildiz. "Integendeel, ik heb altijd aan de kant van de ordebewakers gestaan en zelfs nog tot stilte aangemaand toen de burgemeester er wilde spreken."  

Of hij via sociale media te snel conclusies heeft getrokken? Dat vindt Yildiz niet. "Ik heb enkel gezegd dat de eerste vaststelling in die richting ging. Ik heb zoals een vader gereageerd, en niet zoals een politicus. Eerlijk? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in dezelfde richting had gedacht." 

Beide gemeenteraadsleden geven aan dat ze geloven in het oordeel van het parket. Diallo vraagt wel dat de ouders via hun advocaat nog verdere details kunnen krijgen over het onderzoek, als ze dat wensen. 

Clerfayt kondigt klacht aan

Bernard Clerfayt (DéFI), de burgemeester van Schaarbeek, kondigt vandaag aan dat hij een klacht gaan indienen tegen alle politici die volgens hem foute informatie verspreid hebben en opgeroepen hebben tot geweld. Hij noemt Yildiz (CDH) en Diallo (PS), maar ook gemeenteraadslid Abobakre Bouhjar, eveneens van de PS. Clerfayt roept CDH-voorzitter Maxime Prévot ook op om Yildiz uit de partij te zetten.

Bij de onrust gisteren is één iemand gerechtelijk aangehouden, een vrouw van 30 die een raam van de school zou hebben ingegooid.  Daarnaast is één man administratief aangehouden.

Meest gelezen