"Girl"-regisseur Lukas Dhont in jury van Un Certain Regard-competitie op filmfestival van Cannes

De Gentse regisseur Lukas Dhont, die vorig jaar de debuutprijs won op het filmfestival van Cannes, is nu gevraagd als jurylid voor een onderdeel van de officiële competitie.

Een jaar na de succestocht van "Girl" in Cannes maakt Lukas Dhont deel uit van de jury voor Un Certain Regard, het onderdeel van het filmfestival waar hij vorig jaar met zijn filmdebuut deel van uitmaakte. Lukas Dhont won in Cannes vier prijzen met "Girl", waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut.

Internationale succescarrière

"Girl" ging in mei 2018 in wereldpremière op het Festival van Cannes, de eerste keer in 29 jaar dat een Vlaamse film geselecteerd was in de officiële selectie. Uiteindelijk werd "Girl" daar vier keer bekroond: met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster mocht naar huis met de prijs voor beste acteerprestatie. 
 
Het was het begin van een internationale succescarrière, met tientallen internationale festivalselecties en filmprijzen in Londen, San Sebastián en Zurich. In december 2018 mocht Lukas Dhont de European Discovery Award in ontvangst nemen tijdens de European Film Awards. De film was de officiële Belgische Oscarinzending en werd genomineerd voor de Golden Globes en de Césars.

Derde meest bezochte Vlaamse film

In eigen land opende "Girl" in oktober 2018 het Film Fest Gent. Met meer dan 248.000 bezoekers in de Belgische filmzalen (tot eind 2018) eindigde de film op de derde plaats van best bekeken Vlaamse films. In Frankrijk was "Girl" met meer dan 350.000 bezoekers de best bezochte Belgische release van het voorbije jaar.
 
Un Certain Regard loopt parallel met de officiële selectie, van 13 tot en met 25 mei. Op dinsdag 14 mei wordt de jury aan de pers voorgesteld. Op vrijdag 24 mei maakt de jury zijn prijzen bekend. 

Meest gelezen