Naruhito is de nieuwe keizer van Japan, in zijn eerste toespraak trekt hij lijn van zijn vader door

Japan heeft een nieuwe keizer. Kroonprins Naruhito (59) is namelijk zijn vader Akihito (85) opgevolgd, die gisteren is afgetreden. In zijn eerste toespraak hechtte hij - net als zijn vader in diens laatste toespraak - veel belang aan vrede. Hij wil ook dicht bij het volk staan. De troonsafstand van Akihito was uniek: hij was de eerste keizer in meer dan 200 jaar die zelf is afgetreden.

In een korte ceremonie heeft Naruhito het keizerlijk zwaard, een juweel en een spiegel geërfd als bewijs van zijn troonsbestijging. Bij die ceremonie mochten alleen mannen aanwezig zijn, dus keizerin Masako en zijn dochter, prinses Aiko, waren niet aanwezig. 

Bij een tweede deel mochten de vrouwen wel aanwezig zijn. In een korte toespraak zei Naruhito dat hij hoopte op vooruitgang voor het land, geluk voor het volk en wereldvrede. Hij zal zijn verplichtingen vervullen "als een symbool van de staat en van de eenheid van het Japanse volk". Hij toonde ook zijn dankbaarheid tegenover zijn vader, die vanaf nu door het leven gaat als keizer emiritus Akihito, voor alles wat hij voor Japan had gedaan. "Hij heeft al zijn taken meer dan dertig jaar met alle ernst uitgevoerd. Ik zou mijn oprechte respect en waardering willen uiten."

Bekijk hieronder beelden van de eedaflegging.

Videospeler inladen...

"Ik zal handelen in overeenstemming met de grondwet en ik zal mijn verplichtingen vervullen als een symbool van de staat en van de eenheid van het Japanse volk, waarbij ik steeds aan het volk zal denken en steeds aan zijn zijde zal staan", sprak Naruhito nog.

Met de nieuwe keizer, begint ook een nieuw tijdperk in Japan: het Reiwa-tijdperk. "Reiwa" staat voor orde, geluk, vrede, eendracht.

Pas zaterdag krijgt de bevolking de nieuwe keizer en keizerin Masako te zien, als ze op het balkon van het paleis verschijnen. 

Meest gelezen