Poetin ondertekent wet om Russische internet te isoleren

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend om het internet in Rusland te isoleren van de rest van de wereld. Al het Russische internetverkeer zal vanaf dan eerst over servers in eigen land moeten gaan. 

Volgens de regering, die de wet woensdag publiceerde, moet de maatregel het land beschermen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen van andere landen of een wereldwijde uitval van het internet tegengaan. Op 1 november gaat de maatregel van kracht.

Critici zien in de wet ook een manier van de overheid om haar controle op het internet te vergroten. Via het geïsoleerde netwerk - ook wel het "digitale IJzeren Gordijn" genoemd - is het makkelijker voor de regering om inhoud te censureren en internetverkeer te monitoren en wordt het moeilijker om beperkingen te omzeilen. De telecomwaakhond Roskomnadzor krijgt ook meer bevoegdheden om in te grijpen.

Begin maart hadden in Rusland nog duizenden mensen tegen de wet betoogd. Toch raakte de tekst vrij vlot - na drie lezingen - door het parlement.

Meest gelezen