Start bedevaartseizoen in Scherpenheuvel-Zichem met traditionele kraampjes

1 mei is de traditionele start van het bedevaartseizoen. In Scherpenheuvel-Zichem gaan dan ook de traditionele kraampjes met prullaria rond de basiliek opnieuw open. Voor het eerst in enkele jaren zijn alle acht kraampjes verhuurd.

De kraampjes rond de basiliek zijn een oude traditie. Je kan er onder meer terecht voor kaarsen, heiligenbeelden en klein speelgoed. Jaren geleden stond het hele centrum er vol van, maar de laatste jaren bood de stad nog acht kraampjes aan rond de basiliek. Daarvan raakte er de jongste jaren steeds minder van verhuurd. 

Streekproducten

En dat is jammer vond ook het stadsbestuur. Daarom is het gamma dat de handelaars er mogen verkopen nu uitgebreid vertelt burgemeester Manu Claes: "Oorspronkelijk waren enkel religieuze voorwerpen, speelgoed en snoepgoed toegelaten. Maar we zagen dat de interesse daarvoor verminderde, daarom hebben we het gamma uitgebreid naar streekproducten en fair trade-producten, dat lijkt nu toch een verschil te maken"

Traditie behouden

De stad verdient aan het verhuren van de kraampjes en legt ook vast wat er verkocht mag worden. Daarbij let de stad erop dat er niet te veel concurrentie is voor de lokale handelaars. De inkomsten uit de kraampjes zijn volgens burgemeester Claes niet van groot belang: "Het gaat ons vooral om het bewaren van een traditie. Het moet leefbaar blijven voor de handelaars en dus gaan we ook geen gekke prijzen vragen net omdat we niet willen dat deze traditie verloren gaat".

Meest gelezen