Videospeler inladen...

Opnieuw rellen bij protesten in Venezuela: "We vechten voor onze rechten, maar we lopen wel een groot risico"

In Venezuela is het opnieuw tot rellen gekomen tussen de aanhangers van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó en de politie. De betogers proberen huidig president Nicolás Maduro te verdrijven. Omdat het internet in het land opnieuw wordt beperkt, is de situatie niet helemaal duidelijk. "We vechten voor onze rechten", zegt een van de betogers aan VRT NWS.

Eind januari riep Juan Guaidó zich uit als zelfverklaarde interim-president van Venezuela. Hoewel hij wordt erkend door de Verenigde Staten en meer dan vijftig andere naties, blijft president Maduro voorlopig wel nog aan zet. En net daar wilde Guaidó gisteren verandering in brengen. Via sociale media riep hij zowel de burgers als het leger op om op straat te komen, "als laatste fase om het land te bevrijden". 

De legertop leek geen gehoor te geven aan de oproep en Maduro spreekt dan ook van een mislukte staatsgreep. Tot rellen kwam het gisteren wél. Op beelden was te zien hoe militaire pantserwagens inreden op demonstranten die zelf die pantserwagens hadden aangevallen. Er werd met stenen gegooid en de politie zette traangas in. Volgens de regering zijn daarbij één dode en enkele tientallen gewonden gevallen. 

Tijdens de betoging zou een 27-jarige vrouw zijn omgekomen. De vrouw is in het ziekenhuis gestorven, nadat ze geraakt was door een kogel in het hoofd. "Wij veroordelen de moord op de jonge Jurubith Rausseo", liet de ngo Observatorio Venezolano de Conflictividad Social op Twitter weten.

Ook vandaag onrustig

En ook vandaag, op Dag van de Arbeid, is het niet bepaald rustig in het land. Zowel Maduro als Guaidó hadden hun aanhangers opgeroepen om de straat op te komen. 

In de hoofdstad Caracas sprak Guaidó enkele duizenden van zijn aanhangers toe. "We blijven de straat opgaan. We zullen het redden als de betogingen doorgaan, elke dag", zei hij. "We zullen nu met de soldaten praten. We zullen hen allemaal aan onze kant krijgen." 

AFP or licensors

Opvallend: de autoriteiten verhinderden de speech van de zelfverklaarde interim-president niet. "Hij staat daar, vrij ontspannen, tussen de mensenmassa", zegt NOS-correspondent Marc Bessems. "Dat straalt uit dat hij en de oppositie de macht hebben op straat."

Hoe de situatie er exact is, is niet helemaal duidelijk. De regering heeft net als gisteren het internet grotendeels stil gelegd. Verschillende persbureaus melden wel dat er opnieuw rellen zijn tussen de betogers en de politie. 

(Lees verder onder de foto's.)

AFP or licensors
AFP or licensors

Ondertussen zijn er ook aanhangers van de huidige regering de straat op gegaan. 

AFP or licensors

Traangas

VRT NWS kon vlak voor de betogingen spreken met Theresa in Venezuela. Zij betoogt vandaag mee tégen huidig president Maduro. "Vandaag neem ik een doek mee om mezelf te beschermen tegen het traangas, al weten we dat we misschien worden tegengehouden door kogels. We hopen uiteraard van niet", zei ze. "Mensen hebben niets te verliezen. Alles wat we kwijt kunnen raken, zijn we al kwijt."

Volgens Theresa zijn er veel problemen in het land, onder meer met het openbaar vervoer. "Veel supermarkten zijn ook helemaal leeg", zegt ze. "We leven in een dictatuur, want verkiezingen zijn niet mogelijk. Wat hier gebeurt, is anders dan wat jullie denken en dan wat er wordt gezegd door de regering. We lopen een groot risico vandaag."

Militaire interventie?

De Verenigde Staten zijn intussen bereid om militair tussen te komen in het conflict, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. "Het is mogelijk. Als het nodig is, zullen we dat doen." Al benadrukt hij wel dat de Verenigde Staten liever een vreedzame machtsovergang hebben. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen