Nieuwe campagne promoot kraanwater: waarom blijven we massaal flessenwater drinken? 

We kopen nog altijd te veel flessenwater en drinken te weinig water van de kraan. Daarom lanceert de federatie van Vlaamse watermaatschappijen, Aquaflanders, een bewustmakingscampagne. Want kraanwater is gezond, milieuvriendelijk en goedkoper, zo klinkt het. Maar waarom blijven we dan zo verknocht aan flessenwater? 

Het is een oud zeer: de Belg zweert bij drinkwater uit de winkel, in glazen flessen of in plastic. Of in blikjes. Nochtans stroomt het water ook uit de kraan. En toch grijpen we niet snel naar de kraan om onze dorst te lessen. 

Om de ingesteldheid te veranderen, lanceert AquaFlanders een bewustmakingscampagne. Bekende Vlamingen, zoals Natalia en Tom Waes, promoten mee. "We willen de ecologische voetafdruk van de Vlaming verminderen. Gemiddeld verbruikt de Vlaming 100 liter water per dag, waarvan maar een fractie gebruikt wordt om te drinken. Als we vergelijken, een Nederlander drinkt vijf keer meer water van de kraan", zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders.

Nog wat cijfers? "In Vlaanderen gaan elk jaar anderhalf miljard plastic flessen over de toonbank. Da's 130 liter flessenwater per persoon per jaar. Echt, in Nederland doen ze het met één vijfde." 

Waarom is kraanwater beter? "Laboratoria controleren op minstens 60 parameters, dus over de kwaliteit van het water valt niets aan te merken. Vermijden van plastic afval is natuurlijk veel beter voor het milieu, voor de planeet. Kraanwater drinken betekent ook minder transport, minder gesleur met flessen. En het is goedkoper: een gemiddeld gezin kan zo op jaarbasis 200 euro uitsparen", zegt Heyrman. Waarom vindt de Vlaming de weg dan niet naar de kraan? "Niet echt een objectieve reden te vinden, het is een gewoonte."

Succes van flessenwater bij ons is succes van marketing

Marjolein Vanoppen (UGent)

Marjolein Vanoppen (UGent) doet al lang onderzoek naar en over kraanwater. Waarom stroomt het niet door tot bij de consument? "Ik denk dat we in ons land heel trots zijn op de waterbronnen op ons grondgebied. Denk maar aan Spa en Bru en Chaudfontaine. Marketeers zetten dat goed in de markt en laten zo uitschijnen dat dat water beter is, of zuiverder of gezonder dan kraanwater. En dat is helemaal niet het geval. Kraanwater wordt zelfs intenser gecontroleerd dan flessenwater."

"We staan precies wat achterdochtig ten opzichte van kraanwater, ja. Nog eens, marketing. Weet je, wereldwijd staan we op plaats 4 wat betreft het gebruik van flessenwater. Dat kan je dus wel extreem noemen. En dat is jammer, alleen al als je aan het milieu en de vervuiling denkt", besluit Vanoppen.

Meer weten over kraanwater? Op www.kraanwater.be vind je alles.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen