Videospeler inladen...

Canadese oorlogspiloot krijgt laatste rustplaats bij zijn makkers in Oudenaarde

Op een begraafplaats in Oudenaarde is afscheid genomen van de Canadese piloot Stuart Mackenzie Leslie. Achter de begrafenis zit een verhaal over kameraadschap en thuiskomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 2 mei 1944, stortte Stuart Mackenzie Leslie met zijn Halifax-bommenwerper neer vlak bij de Oost-Vlaamse stad  Oudenaarde. Er waren nog zes andere bemanningsleden aan boord.

MacKenzie was de enige die de crash overleefde.  Hij keerde terug naar Canada en in februari vorig jaar, precies op zijn 94e verjaardag, is hij daar gestorven. Het was zijn diepste wens dat zijn asse bij zijn kameraden in Oudenaarde zouden mogen rusten. En die wens is vandaag in vervulling gegaan. Stuart Mackenzie Leslie kreeg een perkje naast de graven van zijn kameraden.

"Voor mijn vader en die zes anderen was hier zijn, thuis zijn", zegt Myles Leslie. "Meer thuis dan hier wordt het nergens."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen