Mosterdgas lekt voor kust van Knokke-Heist: "Pilootproject nodig om munitie op te bergen"

Uit de oorlogsmunitie voor de kust van Knokke-Heist lekt er nu ook mosterdgas. Dat blijkt uit stalen die werden genomen van de zandbank Paardenmarkt. Hoewel de concentraties beperkt zijn, wil gouverneur Carl Decaluwé dat er snel een proefproject komt om de munitie veilig op te bergen.

Op een kilometer voor de kust van Knokke-Heist ligt een grote munitiestortplaats, vlak bij de zandbank Paardenmarkt. Er ligt naar schatting 35.000 ton munitie. Die is er gedumpt na afloop van de twee wereldoorlogen. Elk jaar worden stalen genomen in de zandbank om na te gaan of er giftige stoffen vrijkomen.

Lage concentraties mosterdgas

Onlangs bleek al dat er springstof (TNT) gelekt is, nu blijkt dat er ook mosterdgas (of yperiet) in het zeewater terechtkomt. Het gaat om lage concentraties, maar toch moet het goed opgevolgd worden, zegt volksvertegenwoordiger An Capoen.

Er is nog maar weinig onderzoek naar wat er gebeurt als die twee stoffen samen in het zeewater terechtkomen

Carl Decaluwé (CD&V), gouverneur West-Vlaanderen

Er lekt dus TNT én mosterdgas uit de bommen. "De opvolging van die stoffen is van cruciaal belang", zegt An Capoen, "want er is nog maar weinig onderzoek naar wat er gebeurt als die twee stoffen samen in het zeewater terechtkomen." West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) gaat een stapje verder. Hij wil dat er dringend werk gemaakt wordt van een proefproject om de bommen veilig op te bergen.

Decaluwé wil dat er snel een stukje wordt opgeruimd, om te zien wat dat geeft. Wat de gevaren en de struikelblokken zijn. "Nu is er tijd, we moeten niet wachten tot er nog meer lekt in het zeewater."

Meest gelezen