Alex Jones
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Facebook bant extremistische figuren van zijn platforms

Facebook heeft verschillende accounts van enkele omstreden extremistische figuren afgesloten. Het gaat onder anderen om complotdenker Alex Jones, de uiterst rechtse blogger Milo Yiannopoulos en de leider van de radicaal-religieuze organisatie Nation of Islam, Louis Farrakhan. Daarmee reageert Facebook op de kritiek dat haatzaaiers en verspreiders van desinformatie te veel ruimte krijgen.

Facebook staat al een hele tijd onder toenemende druk om zijn regels over haatdragende en discriminerende commentaar consequent toe te passen. Nu heeft het netwerk dus enkele extremistische figuren verbannen.

Alex Jones is de leidende figuur achter Infowars, een kanaal dat extreemrechtse samenzweringstheorieën en nepnieuws verspreidt. In het verleden verspreidde hij onder meer dat de Amerikaanse regering betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Ook beweerde hij dat de schietpartij in de Sandy Hook High School in scène is gezet door acteurs. Facebook blokkeerde eerder al zijn Facebook-account, nu is zijn Instagram-account aan de beurt.

Milo Yiannopoulos, die schreef voor de rechts-populistische nieuwssite Breitbart News, werd in het verleden al in verband gebracht met neonazi's en blanke racisten. Louis Farrakhan liet zich herhaaldelijk opmerken met antisemitische uitspraken. Ook de extreemrechtse activist Laura Loomer en de complotdenker Paul Joseph Watson zijn niet meer welkom.

Naast de persoonlijke pagina's heeft Facebook ook fanpagina's en gerelateerde groepen verwijderd.

Meest gelezen