Nicolas Maeterlinck

Flixbus slokt concurrent Eurolines op

De Franse busmaatschappij Eurolines komt in handen van het Duitse Flixbus. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. Er liepen al twee maanden exclusieve onderhandelingen. Beide busbedrijven hebben ook haltes in ons land.

Het Duitse Flixbus, dat vorig jaar 45 miljoen passagiers in 29 landen vervoerde, was al de grootste aanbieder van langeafstandsbusreizen in Europa. Maar de expansie van het bedrijf met de bekende groene bussen is nog niet ten einde: het neemt nu ook zijn concurrent Eurolines over van de Franse TransDev Group.

Eurolines is vooral actief in Frankrijk onder de merknaam Isilines, maar werkt ook vanuit haltes in Nederland, België, Tsjechië en Spanje. Het Eurolines-netwerk van internationale busverbindingen dekt 25 landen. Vorig jaar vervoerde het bedrijf 2,5 miljoen reizigers.

Door de overname blijven er in Frankrijk maar twee grote spelers meer over: Flixbus en Ouibus, een filiaal van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Maar ook Ouibus verhuist van eigenaar. De Franse carpoolingdienst BlaBlaCar heeft een tijdje geleden aangekondigd dat het Ouibus zou overnemen en voor het jaareinde zal omdopen tot BlaBlaBus.

Een van de plannen is om met BlaBlaBus concurrent Flixbus op zijn eigen terrein, de Duitse markt, aan te vallen. BlaBlaBus zou ook naar de Benelux willen komen.

Snelle groei

Flixbus zelf bestaat nog maar sinds 2011, toen nog onder de naam GoBus. Vanaf 2013 lanceerde het bedrijf zijn eerste langeafstandslijnen in Europa. Sindsdien groeide het in sneltempo uit tot de grootste aanbieder van zulke busverbindingen. Sinds 2015 is Flixbus ook actief in ons land. Vorig jaar stak het bedrijf zelfs de plas over naar de Verenigde Staten, waar het busverbindingen aanbiedt rond de steden in het zuidwesten van het land.

Meest gelezen