Bruno Le Maire (links) en Peter Altmaier (rechts)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk en Duitsland plannen miljardenproject om Europese batterijproductie naar hoger niveau te tillen 

De Franse en Duitse ministers voor Economie, Bruno Le Maire en Peter Altmaier, hebben bekendgemaakt dat er tussen de 5 en 6 miljard euro zal worden geïnvesteerd in een nieuw Frans-Duits batterijproject. Bedoeling is om van Europa een grotere speler in de productie van batterijen te maken. Europees Commissaris voor Energie Maros Sefcovic juicht het initiatief toe. Het project kadert in de uitbouw van de Europese Batterij Alliantie. 

Bruno Le Maire, de Franse minister voor Economie, en zijn Duitse collega, Peter Altmaier, lanceren een nieuw initiatief om de productie van batterijen in Europa te verhogen. De bedoeling is om eerst een pilootproject op te starten in Frankrijk, waarvoor alvast 200 werknemers zullen ingezet worden.

Daarna zal er zowel in Frankrijk als in Duitsland een fabriek gebouwd worden, die zich allebei zullen toespitsen op de productie en recyclage van batterijen. De twee vestigingen zullen elk werk bieden aan zo'n 1.500 werknemers. 

"Voor het project zal tussen de 5 en 6 miljard euro worden vrijgemaakt", aldus Le Maire en Altmaier. 1.2 miljard komt van nationale subsidies, waarvoor de Europese Commissie haar akkoord al heeft gegeven, de resterende 4 miljard komt van privé-investeerders.

(lees verder onder tweet)

De Europese Batterij Alliantie

Het initiatief van Frankrijk en Duitsland komt er 18 maanden na de opstart van de EU Batterij Alliantie. De Alliantie kwam er omdat "het geen optie is nog langer afhankelijk te blijven van Aziatische technologie", aldus Maros Sefcovic, Europees commissaris voor Energie. Vandaag is Europa goed voor amper 3 procent van de wereldwijde productie van batterijen. Aziatische landen, met China op kop, hebben een aandeel van 85 procent. 

Sefcovic reageert bijzonder positief op het Frans-Duitse project: "Dit is een heel belangrijk signaal, zowel voor onze Europese partners als onze wereldwijde concurrenten. Het project versnelt de ecologische transitie, weg van fossiele brandstoffen, en draagt bij aan onze globale competitiviteit." 

België trad in juni 2018 toe tot de Batterij Alliantie. Minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) stimuleert Belgische ondernemingen om hun knowhow te delen, om op die manier bij te dragen aan de Europese batterijtechnologie. Onder meer Umicore, Solvay en onderzoeksinstituut IMEC toonden al interesse.

Meest gelezen