AFP or licensors

Gemeenteraadsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk: afstraffing van conservatieve partij van May?

In het Verenigd Koninkrijk zijn er vandaag lokale verkiezingen. Het is uitkijken of de onvrede over de brexit een rol speelt. De peilingen voorspellen alvast een forse nederlaag voor de conservatieven van premier Theresa May.

In totaal kiezen de Britten meer dan 8.000 nieuwe leden voor zo'n 250 gemeenteraden. Schotland en Wales doen niet mee, en ook in Londen en enkele andere grote steden zijn er nu geen lokale verkiezingen. Op dit moment zijn 60 procent van de zetels in handen van de conservatieven en ongeveer een kwart in de handen van oppositiepartij Labour.

Traditioneel kennen gemeenteraadsverkiezingen in Groot-Brittannië een lage opkomst en ook nu is de animo niet groot, zegt correspondente Lia van Bekhoven: "De brexit hangt boven alles, het heeft de Britse kiezer diep gefrustreerd, en mensen zeggen: waarom zouden we stemmen als politici toch niet uitvoeren waar wij om vragen?"

Politici verdienen straf

Deze verkiezingen voorspellen dan ook weinig goeds voor de Tory's van premier May: volgens sommige peilingen zouden ze maar 24 procent meer halen. "De Britten zien politici op dit moment als mensen die straf verdienen", zegt Van Bekhoven, "omdat ze niet toekomen aan wat er wél toe doet: armoedebestrijding, onderwijs, gezondheidszorg, en stadsvernieuwing."

Oppositiepartij Labour staat er beter voor en zou enkele honderden zetels winnen. Ook de Lib-Dems, een pro-Europese partij, staat volgens de peilingen op winst, net zoals de Green Party. De nagelnieuwe brexit-partij van de rechtse populist Nigel Farage doet niet mee aan deze verkiezingen, net zomin als Change UK, de partij die werd opgericht door ontevreden parlementsleden die een tweede referendum willen. 

"Tweede brexitreferendum"

Tot een echte politieke crisis komt het na deze verkiezingen wellicht niet, denkt Lia van Bekhoven. Die zal pas uitbreken na de Europese verkiezingen, die in het VK op 23 mei zijn gepland. "Nu heerst er vooral apathie. Maar op 23 mei zal de boosheid de bovenhand halen, de boosheid van mensen die zich verraden voelen. Veel van die stemmen zullen naar de Brexit Party gaan." 

Sommige Britten noemen die verkiezingen daarom nu al "een tweede brexit-referendum", een herhaling van het referendum van bijna 3 jaar geleden. De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen sluiten vanavond om 23 uur, Belgische tijd. Tegen morgenochtend zou het resultaat duidelijk moeten worden. 

Meest gelezen