Jonathan Lanza/NurPhoto

Gerecht beveelt arrestatie van bevrijde oppositieleider Leopoldo López

Het Venezolaanse gerecht heeft gevraagd om oppositieleider Leopoldo López, die dinsdag bevrijd werd, opnieuw te laten arresteren. Dat meldt het Hooggerechtshof. López heeft intussen zijn toevlucht gezocht tot de Spaanse ambassade in de hoofdstad Caracas. Venezuela wil dat Spanje hem uitlevert, maar daar wil Spanje niet van weten.

Leopoldo López is de oprichter van de oppositiepartij Voluntad Popular en zat sinds 2014 in de cel, toen bij protesten tegen de regering meer dan 40 mensen omkwamen. Een rechtbank veroordeelde hem toen tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens aanzetten tot geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties en verscheidene buitenlandse regeringen ging het om een politiek proces. In juli 2017 werd zijn celstraf omgezet in huisarrest.

Venezuela verkeert al een tijdje in een politieke crisis. De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó probeert president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven. Hij wordt door meer dan 50 landen erkend als de rechtmatige president. Dinsdag had Guiadó burgers en het leger opgeroepen om Madurò te verdrijven.

López werd toen uit zijn huisarrest bevrijd door soldaten die naar het kamp van Guaidó waren overgelopen. Hij was daarna te zien in een videoboodschap aan de zijde van Guaidó. De poging tot staatsgreep mislukte, waarna López en zijn gezin hun toevlucht zochten in de ambassade van Spanje in de hoofdstad Caracas.

"De rechtbank heeft beslist een aanhoudingsbevel tegen Leopoldo López af te leveren aan de inlichtingendienst (Sebin)", laat het Hooggerechtshof nu weten. López moet volgens de rechtbank in de militaire gevangenis van Ramo Verde belanden.

Spanje weigert om López uit te leveren

Spanje wil niet weten van een uitlevering van López. De regering in Madrid zei in een boodschap aan de autoriteiten van Venezuela ook dat ze erop rekent dat de onschendbaarheid van de diplomatieke missie wordt gerespecteerd. López op zijn beurt bedankte de ambassade dat die hem als "gast" heeft opgenomen.

Meest gelezen