Kan klimaatactiviste Greta Thunberg CO2 zien? Toxicoloog Jan Tytgat: “Onmogelijk”

De moeder van de 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg schrijft in een boek dat haar dochter koolstofdioxide (CO2) kan zien. Het ging om een metafoor. Dat heeft ze ondertussen aan VRTNWS bevestigd.

Vorige week belde De Wereld Vandaag op Radio 1 hierover met toxicoloog Jan Tytgat. Toen gaven we onvoldoende context bij het uittreksel uit het boek. 

In dit artikel krijgt u verduidelijking en context, en ook een reactie van de moeder van Greta, die wijst op het feit dat ze een metafoor heeft gebruikt. 

Maar kan het eigenlijk, dat een mens CO2 ziet met het blote oog? Toxicoloog Jan Tytgat is formeel: dat is onmogelijk. "Koolstofdioxide is een kleurloos en geurloos gas", zegt hij. "Je kunt dat dus echt niet zien."

In het dagelijkse leven is het gas zintuiglijk niet waarneembaar. "Je kunt het ten hoogste proeven, maar dan moet het in een zeer geconcentreerde vorm voorkomen en opgelost zijn in water. Het smaakt dan wat zurig", zegt hij. "CO2 is constant aanwezig. Ook ons eigen lichaam produceert CO2. U en ik leven, wij verteren, ons organisme werkt en bij onze uitademing komt CO2 vrij. We gaan dat niet zien en niet proeven."

"Je kunt CO2 wel meten met chemische technieken of omzetten in een onoplosbaar zout. In de scheikunde kan natuurlijk alles, maar in ons dagelijks leven is het zeker en vast zover nog niet."

Beluister hier het gesprek met Jan Tytgat in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen