Kunstenfestival Watou kiest thema “weemoed”

Het zomerse poëzie- en kunstparcours in het West-Vlaamse grensdorp Watou vaart dit jaar onder de vlag van het Portugese begrip “saudade” of weemoed. Laura De Coninck tekende de affiche.

Kunstenfestival Watou heeft elk jaar een centraal thema. In de zomer van 2019 wordt dat het Portugese begrip “saudade”. Moeilijk te vertalen, maar het staat voor weemoed, heimwee of nostalgie. “De voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben.” 

“Saudade” is een belangrijk deel van de Portugese cultuur, maar volgens de organisatoren van het Kunstenfestival Watou is het begrip “een universeel gegeven dat tot het DNA van de mens en "la condition humaine" behoort”. 

Als motto heeft Watou een zin van Jeroen Brouwers genomen, uit zijn roman “Bezonken rood”: “Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt”.

"Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen. Soms vluchtig en niet echt waarneembaar, soms diep rakend. Soms verbonden, soms losstaand. Meestal niet aanwijsbaar en toch ingrijpend,” volgens de organisatoren.

Concreet vertaalt het thema zich in beeldende kunst en in poëzie, met optredens en lezingen. De affiche (zie hier onder) is ontworpen door Laura De Coninck, dochter van wijlen dichter Herman de Coninck.

Kunstenfestival Watou loopt van 29 juni tot en met 1 september 2019 op verschillende locaties in het dorp. Het festival wordt steeds populairder; vorig jaar vonden 10% meer mensen de weg naar Watou, onder hen veel jongeren.

Meest gelezen