Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De strijd om Don Quichot: Mag binnenkort enkel Manchegokaas nog verwijzen naar La Mancha?

Een Spaanse kaasfabrikant mag op zijn producten mogelijk niet meer verwijzen naar Don Quichot, het hoofdpersonage uit de bekende roman van Cervantes.  Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de verwijzingen de gemiddelde consument mogelijk doen denken aan de regio La Mancha en de daar geproduceerde Manchegokaas. De Spaanse rechter moet nu een oordeel vellen. 

Manchegokaas is een beschermde kaassoort die enkel op het centrale hoogplateau van La Mancha mag worden gemaakt, met melk van het manchegaschaap. La Mancha staat tevens bekend als de geboortestreek van Don Quichot, de ridder verwikkeld in een eeuwig gevecht tegen windmolens, uit de roman van Cervantes.
De producenten van de Manchegokaas vinden het niet kunnen dat een andere kaasproducent zijn producten op de markt brengt onder de naam 'Rocinante', het paard van Don Quichot. Ze gebruiken daarbij ook een tekening van het dier en een windmolen. Volgens de producenten achter Manchegokaas zijn deze verwijzingen naar La Mancha in strijd met de 'beschermde oorsprongsbenaming' van hun kaas.  

RETO HALME PHOTOGRAPHY

De Spaanse rechter stelde over de kwestie een prejudiciële vraag aan het Europees Hof van Justitie. Dat antwoordde vandaag dat het gebruik van verwijzingen naar een specifieke regio mogelijk in strijd is met de 'beschermde oorsprongsbenaming', wanneer er een sterke link is tussen de regio en het beschermde product. Het is nu opnieuw aan de Spaanse rechter om te oordelen of de naam 'Rocinante' en de gebruikte beelden de consument aan Manchegokaas doen denken en dus een inbreuk zijn op de beschermde oorsprongsbenaming. 

Meest gelezen