Meer klachten bij Unia over homofobie: "Vooral over agressie, maar ook over discriminatie op de huurmarkt"

Het Gelijkekansencentrum Unia behandelde vorig jaar 125 dossiers van mensen die zich gediscrimineerd voelen omdat ze holebi zijn. Dat is een stijging met meer dan een derde (38 procent) tegenover vijf jaar geleden. "Er blijft een onderstroom van negativiteit tegenover holebi's", stelt Unia vast.

Er werden vorig jaar bij Unia 17 voorvallen geregistreerd van fysieke agressie tegenover holebi's. Het gaat dan bijvoorbeeld om een homokoppel dat klappen kreeg in een snackbar. Ook kussende mannen of verliefde vrouwen blijven het mikpunt van scheldpartijen of bedreigende taal. Unia opende in totaal 42 dossiers over fysieke of verbale agressie in 2018, tegenover 26 in 2017.

Opvallend is de stijging van het aantal incidenten tegen klanten of huurders die holebi zijn. "Twee keer zoveel als in 2017. Toen waren dat er 8, in 2018 hielpen we 17 keer slachtoffers verder. Dat gaat dan van homoparen die naast een appartement grijpen omdat de verhuurder "een stabiel koppel wil" tot chauffeurs van een bus of een taxi die holebi-klanten uitschelden", zegt Unia-directeur Els Keytsman.

 Het aantal dossiers over homofobie op het internet steeg van 18 in 2017 naar 31 in 2018. Die gaan bijvoorbeeld over haatdragende commentaren onder artikels, of het gelijkstellen van homoseksualiteit aan pedofilie door een ultrakatholiek forum.

Betekent het groeiend aantal dossiers ook dat het aantal incidenten met holebi's stijgt? "Dat is niet duidelijk," zegt Unia, "Maar de cijfers tonen wel aan dat verbaal en fysiek geweld tegenover holebi's bestaat en geen uitzondering is. Ook al zijn er in België al veel dingen goed geregeld voor holebi's. Er is de laatste jaren ook meer aandacht voor en de verontwaardiging rond homofoob geweld op social media is -terecht- groot. Dat kan ook als effect hebben dat incidenten vaker worden gemeld."

Meest gelezen