Discussie over limiet op salaris Matthijs van Nieuwkerk in Nederland: publieke omroep vreest vertrek van presentator

De Nederlandse Omroep BNNVARA vreest dat Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van het bekende praatprogramma "De wereld draait door" de overstap zal maken naar een commerciële zender, omdat hij daar meer kan verdienen. Door de salarisregels in Nederland staat er een limiet op hoeveel presentatoren bij de publieke omroep mogen verdienen. Commerciële zenders proberen daar vaak van te profiteren.

Matthijs van Nieuwkerk is een naam die maar weinig Nederlanders niet kennen. Ook bij ons is hij een bekend gezicht, als presentator van het praatprogramma "De wereld draait door". De Nederlandse openbare omroep BNNVARA vreest dat de presentator zal vertrekken wegens de salarisregels en wil daarom een uitzondering maken voor nieuwe contracten.

De populariteit van Van Nieuwkerk maakt hem erg gewild bij commerciële zenders, waar hij veel meer kan verdienen dan bij de openbare omroep. In 2020 loopt het contract van Van Nieuwkerk af en de NPO-regels schrijven voor dat alle presentatoren bij een nieuw contract terugmoeten naar het ministersalaris van 190.000 euro. Bovendien zag Van Nieuwkerk zijn vergoeding de laatste jaren al dalen van ruim een half miljoen naar 363.000 euro.

"2 tot 3 keer meer verdienen"

Mediadirecteur Gert-Jan Hox pleit voor een uitzondering op de balkenendenorm - de verzamelnaam voor de wettelijke en vrijwillige normen die het maximumsalaris bepalen van openbare bestuurders - om zijn presentator te behouden. "Dat is een grote zorg. Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze 2 tot 3 keer meer verdienen", zegt Hox aan NOS.

Aan dit soort mensen wordt dagelijks getrokken. Bij commerciële zenders kunnen ze veel meer verdienen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is afhankelijk van de politiek, waardoor die beslissing niet zomaar genomen kan worden. Toch wil BNNVARA de salarisregels deels terugdraaien, waardoor enkele uitzonderingen (zoals Van Nieuwkerk) zouden kunnen blijven. "Hij brengt enorme STER-inkomsten (reclame-inkomsten) binnen voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en is van zeer grote waarde voor de hele culturele sector. Dat dit onvoldoende wordt gesignaleerd, zit me dwars", besluit Hox.

Meest gelezen