OCAD-topman: "Nieuwe video van al-Baghdadi baart ons zorgen, maar is geen gamechanger"

De nieuwe video van (vermoedelijk) IS-leider Omar Abu Bakr al-Baghdadi die eerder deze week opdook, baart OCAD zorgen, maar "is geen gamechanger". Dat zegt de topman van OCAD, Paul Van Tigchelt, in "De ochtend". 

Vijf jaar lang dook er geen enkel beeld op van IS leider Omar Abu Bakr al-Baghdadi. Maar eerder deze week werd er een videoboodschap verspreid, waarop hij te zien zou zijn. Zou, want zekerheid dat de man op de video echt al-Baghdadi is, is er niet. 

OCAD, voluit het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging in ons land, heeft die video ook gezien en geanalyseerd, vertelt topman Paul Van Tigchelt in "De ochtend". 

In de video lijkt al-Baghdadi ook te verwijzen naar een Belg, Abu Yasir al-Belgiki, die gesneuveld zou zijn. Informatie die overeenkomt met wat het OCAD ook weet. "We volgen geen koenja's op (Arabische persoonsnamen), we volgen echte namen. We zouden aan meneer al-Baghdadi moeten vragen wie hij precies bedoelt, maar het is een koenja die wel gekend is bij ons. En als het effectief die persoon zou zijn, dan hebben wij ook de informatie dat hij gesneuveld is."

De video op zich is wel al een behoorlijke stunt

Paul Van Tigchelt - Topman OCAD

"De video op zich is wel al een behoorlijke stunt", zegt Van Tigchelt, al is hij niet verrast. "Meneer al-Bagdadi is vijf jaar niet gezien in levende lijve - als hij het is natuurlijk", maakt hij zich de bedenking. "En dat past natuurlijk in de propaganda van de globale jihad om de sympathisanten, de fanboys en -girls van IS bij ons in het gareel te houden." Of de video hem zorgen baart? "De video baart ons zorgen, maar het zou ons te ver leiden dat dit een gamechanger is. Het past in het plaatje van mobiliseren, ook bij ons."

Paul Van Tigchelt gaat dieper in op de deradicaliseringsafdeling van de gevangenis van Hasselt en op de video van de terreurleider. Herbeluister het gesprek hier.

Meest gelezen