© Piet De Kersgieter

Paardenkoetsen verdwijnen vanaf volgend jaar in Gent

Vanaf volgend jaar wil Gent geen toeristische paardenkoetsen meer in het centrum. Het Gentse stadsbestuur wil inzetten op "kwalitatief toerisme", en de koetsen passen niet meer in die visie. Ook de toeristische druk op de binnenstad en dierenwelzijn zijn redenen om met de koetsen te stoppen. Luc Claeys van Koetsen van Gent is er niet over te spreken.

Elk jaar opnieuw buigt het Gentse stadsbestuur zich over de vergunning voor Koetsen van Gent, de onderneming van Luc Claeys. Vandaag besliste het college om die vergunning niet meer te geven. Vanaf 2020 zullen er geen paardenkoetsen meer rijden in de Gentse binnenstad. 

Gent trekt alsmaar meer toeristen aan en de druk op de stad verhoogt. "Om de draagkracht te bewaren en de authenticiteit van het centrum te bewaken, heeft het college de keuze gemaakt de koetsen te schrappen", zegt schepen van toerisme Bram Van Braeckevelt. Ook in steden als Amsterdam en Rome namen ze al dezelfde beslissing. Eerder werd om dezelfde reden ook al de vakantiewoningenstop in Gent ingevoerd."

"Kwalitatief toerisme"

Schepen Bram Van Braeckevelt: "Gent zet in op kwalitatief toerisme. Dat is toerisme dat ook voor de Gentenaars een meerwaarde betekent en dat vertrekt vanuit de authenticiteit van de stad. Paardenkarren die toeristen rondrijden, passen niet in die visie op kwalitatief toerisme in een uniek Gent."

De stad Gent legde al voorwaarden op waaraan Koetsen van Gent moest voldoen. Schepen van dierenwelzijn Tine Heyse: "Er is aandacht voor de rijtijden, de routes, de verplichte rusttijden en plaatsen voor de paarden. Vanaf 2020 gaan we nog een stap verder. Gent biedt immers voldoende toeristische alternatieven, waardoor we hier in de toekomst geen extra "paardenkracht" meer moeten inzetten." 

Geen overleg

Luc Claeys van Koetsen van Gent is niet te spreken over de beslissing: "Begin van de week kreeg ik de uitnodiging om donderdagmorgen naar het stadhuis te gaan. Daar kreeg ik te horen dat ik over acht maanden moet stoppen met de koetsen. Er is helemaal geen overleg geweest, ik ben voor voldongen feiten gesteld. Wat dierenwelzijn betreft kunnen ze mij niets maken. Ik voldoe aan alle voorwaarden. Als het te warm is rijden we niet uit, na elke rit nemen we pauze, de dieren krijgen de nodige verzorging én aandacht. Want toeristen, en zeker kinderen, aaien de paarden graag, en de dieren laten zich dat welgevallen."

"Nu geven ze mij acht maanden als overgangsperiode, maar dat is te kort. Ik hoop dat ik nog wat uitstel krijg. Ik ben 55 jaar, en ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik zal ook een oplossing moeten vinden voor de paarden. Elk jaar opnieuw zetten enthousiaste jobstudenten zich in om met de koetsen te rijden, en elk jaar opnieuw zijn er genoeg toeristen die willen meerijden."

Meest gelezen