Podvis #13: Waarom is Brussel de hoofdstad van de Europese Unie en wat hebben we daaraan?

De actua-podcast Podvis duikt enkele weken onder in de Europese Unie. In aanloop naar de Europese verkiezingen willen we dieper ingaan op Europa, de instellingen en het beleid. Want ook al gebeurt het allemaal vlakbij, het blijft voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-gebeuren.

Beluister hier de dertiende aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

De komende weken gaan we dieper in op de rol van de Europese Unie in het hele migratieverhaal en zoeken we uit welke rol Europa (nog) kan spelen voor de landbouwers. Vandaag blijven we dicht bij huis, bij de Europese instellingen en waarom die precies in Brussel belandden en of ze zich er thuis voelen.

Waar komt Brussel kijken in de onstaansgeschiedenis van de Europese Unie? Was dat voorbestemd en heeft België daar eigenlijk voor moeten vechten? Hoe kijken al die Europese ambtenaren naar Brussel? En met hoeveel zijn ze intussen? 

Rob Heirbaut en Leen De Witte gingen op zoek naar een antwoord op zoveel vragen, samen met Europees ambtenaar Olivier Rossignol, professor, filosoof en Brusselaar Philippe Van Parijs en Karin Impens van het Gewestelijk Commissariaat voor Europa in Brussel. Christine Van Tichel deed de montage. 

Meest gelezen