Karl Meesters en LABtrio

Het oor wil ook wat: "rien à voir" ijvert voor betere geluidskwaliteit bij concerten   

Brusselaar Karl Meesters is de man achter "rien à voir", een organisatie die ernaar streeft om de kwaliteit van geluid op concerten, festivals en feestjes naar een hoger niveau te tillen. Die ambitie vertrekt vanuit een persoonlijk verhaal, want Meesters lijdt zelf aan een erfelijke oogaandoening.

Retinale dystrofie, een aandoening van het netvlies, is voor ongeveer 5.500 personen in België realiteit. Karl Meesters, oprichter van de organisatie "rien à voir", lijdt aan kegel-staafdystrofie. Dat is een zeldzame en erfelijke vorm die ervoor zorgt dat het gezichtsvermogen langzaamaan vermindert. In België komt de netvliesaandoening voor bij ongeveer 400 personen, wereldwijd gaat het om 175.000 tot 350.000 mensen.

"Tot mijn achttiende kon ik perfect zien", vertelt hij. "Mijn gezichtsvermogen is beginnen afnemen toen ik afstudeerde aan de universiteit, aan de vooravond van het echte leven. Dan verandert plots alles natuurlijk."

Net voor het echte leven begon, nam mijn gezichtsvermogen af.

Karl Meesters

Hij richtte de vzw "rien à voir" op vanuit de nood om als Visually Impaired Person (VIP) iets positiefs op poten te zetten: "In plaats van te wachten op een medisch wonder, wilde ik iets dóén", legt hij uit.

Geen muziek zonder akoestiek

"Muziek was altijd heel aanwezig in mijn leven. Toen mijn gezichtsvermogen verminderde, ben ik zelf ook muziek beginnen spelen", vertelt Karl Meesters aan VRT NWS. "Niet (goed) kunnen zien betekent ook dat je geen boek kan lezen, niet naar een schilderij of een film kan kijken. Je moet op zoek gaan naar schoonheid op een andere manier, en dat was voor mij muziek."

Het gehoor is bij slechtzienden of blinden uiteraard sterk ontwikkeld, wat maakt dat klankkwaliteit belangrijk is. Maar ook voor mensen zonder een oogaandoening is het belangrijk dat het niveau op muziekevenementen omhoog gaat, vindt Meesters: "Het geld dat je neertelt voor een ticket, en de akoestiek die er soms tegenover staat: dat is gewoon diefstal. Dit initiatief start wel vanuit iemand met een beperking, maar komt iedereen ten goede."

Dit vertrekt vanuit iemand met een beperking, maar het komt iedereen ten goede.

"Rien à Voir" ziet het groot

Meesters wil zowel bewustzijn creëren over klankkwaliteit als over slechtziendheid en blindheid. Er staan heel wat evenementen gepland die hoog inzetten op geluidservaring, door goede productie en akoestiek te combineren. Op de agenda staat onder meer een concert in Bronks, een workshop met Lisbeth Gruwez en een party met dj LeFtO.  Daarnaast volgt ook een plaat én een reeks concerten in co-productie met het Vlaams Radio Koor.

De opbrengst van de projecten gaat naar sociale doeleinden. Zo investeert '"rien à voir" in medisch onderzoek naar oogaandoeningen en in de tewerkstelling van jonge slechtzienden en blinden: "Het zoeken en vinden van werk is een groot pijnpunt in de VIP-gemeenschap. We willen jonge mensen met een beperking motiveren en helpen om hun weg te vinden." 

Beluister hieronder het interview uit "Nieuwe Feiten" op Radio 1, met Lieven Vandenhaute en Karl Meesters:

Op zaterdag 25 mei vindt in Bronks het eerste concert van "rien à voir" plaats met Lander Gyselinck, San Soda en GE-OLOGY.

Meest gelezen