Videospeler inladen...

"Iemand moet de eerste zijn": Sigrid komt uit voor haar sekswerk en pleit voor statuut

Sigrid Schellen doet niet geheimzinnig over haar beroep. Ze is sekswerker, heeft daar zelf voor gekozen en is een tevreden vrouw. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn: de wetgeving laat prostituees in de kou staan en dat maakt hen kwetsbaar. Een eigen wettelijk statuut is broodnodig.

Een opmerkelijke - figuurlijke - ontboezeming in “Van Gils & gasten”: Sigrid Schellen vertelt dat ze graag seks tegen betaling heeft. Ze ontvangt haar klanten in een huis. “Het is een droomjob. Ik bepaal mijn eigen werkritme, doe niets tegen mijn goesting, ontmoet interessante mensen. Ik heb veel vrijheid en put hier veel voldoening uit.” 

Ideale job voor een moeder

Schellen is een gescheiden moeder met een dochtertje van vijf. Ze werkt alleen als haar kind bij de vader is. “Het is een ideale job om te combineren met het moederschap.”

En toch heeft Sigrid Schellen een periode zelf aan den lijve ervaren hoe kwetsbaar ze als prostituee is, bijvoorbeeld voor stalking of afpersing.  

Een hypocriet gedoogbeleid

In België is prostitutie zelf niet strafbaar, maar alles wat errond gebeurt wel: reclame maken, een huis verhuren of tippelen. “Officieel ben ik zelfstandig masseuse, maar mijn boekhouder loopt dus wel gevaar.” Een hypocriete wettelijke toestand, die gesjoemel stimuleert, vinden Sigrid Schellen en docente Maria Rodriguez Garcia van de KU Leuven. 

Het faciliteren (mogelijk maken) van prostitutie moet uit het strafwetboek, vinden ze, en daarna is het tijd voor een echt statuut voor de sekswerker, “zoals voor taxichauffeurs of andere beroepen”. Een regeling was in de maak, maar toen viel de regering.

Hopelijk komen nog meer mensen naar buiten

Sigrid Schellen heeft de moed om met open vizier en met haar eigen naam in de openbaarheid te komen: “Ik zie voorlopig niets gebeuren, en dus kom ik met mijn verhaal naar buiten. Iemand moet de eerste zijn. Ik hoop dat vrouwen in dezelfde situatie beseffen dat ze niet alleen zijn. Ik hoop dat er meer mensen naar buiten durven te komen.”

Bekijk hieronder het volledige gesprek met docente Maria Rodriguez Garcia (KU Leuven) en sekswerker Sigrid Schellen:

Videospeler inladen...

Sigrid Schellens werkte mee aan het boek “En vraag niet waarom. Sekswerk in België” van Hans Vandecandelaere (uitgeverij EPO). 

Meest gelezen