Videospeler inladen...

Kristof Calvo (Groen) premier? "Minister worden is geen doel op zich, misschien eerder burgemeester"

Kristof Calvo (Groen) heeft ambitie om burgemeester van Mechelen te worden. Dat zei hij tijdens een "blind date" met Bruno Tobback (SP.A) in "De zevende dag". In eerdere interviews ontweek Calvo de vraag of hij burgemeester wil worden, omdat hij Bart Somers (Open VLD) de "beste burgemeester voor Mechelen" vindt. 

In de aanloop naar de verkiezingen stuurt "De zevende dag" elke week twee politici met elkaar op "blind date". Deze week schuiven Bruno Tobback (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) samen aan tafel. Ze hebben het over jong geweld in de politiek, hun dromen en ambities. "Jij wil wel minister worden, denk ik", vraagt Tobback. 

"Als men mij vroeger de vraag stelde wat ik wilde doen in de politiek, antwoordde ik altijd: partijvoorzitter", zegt Calvo. "Maar nu zou ik misschien eerder burgemeester zeggen." Calvo onderstreept wel dat Mechelen op dit moment "een fantastische burgemeester" heeft en dat zijn ambities dus niet voor meteen zijn. Bart Somers (Open VLD) is op dit moment burgemeester in Mechelen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stonden Groen en Open VLD op één lijst in Mechelen.

Toch plant Calvo geen eindeloze politieke loopbaan. "Ik heb veel respect voor wie het lang uithoudt, maar ik wil nog zoveel andere dingen doen in het leven." 

Tips voor regeringsonderhandelingen

(lees verder onder het fragment waarin Calvo onderhandelingsadvies vraagt aan Tobback)

Videospeler inladen...

Met het oog op de verkiezingen kan de jonge Calvo elk advies van de meer ervaren Tobback, die al minister en partijvoorzitter was, gebruiken. De blind date bleek de uitgelezen kans om zulk advies in te winnen: "Ik ga even misbruik maken van onze ontmoeting om nog een vraag te stellen: wat is je voornaamste tip voor onderhandelingen?" 

"Je kan in onderhandelingen nooit helemaal je zin krijgen, maar je mag evenmin akkoord gaan met iets wat niet op z'n minst in de richting gaat van wat je wil", deelt Tobback met een nieuwsgierige Calvo. Loopt de groene kopman al warm voor Vlaamse en federale regeringsonderhandelingen? 

Doe mij maar een jonge vrouw als premier, dat zou pas nieuw zijn

Bruno Tobback

Het gerucht doet de ronde dat onderhandelingen met Kristof Calvo aan tafel weleens zouden kunnen uitdraaien op een premierschap voor de 32-jarige fractieleider.  Op één van de gesprekskaartjes ("Tijd voor een jonge premier?") wordt er gehint naar dat vooruitzicht. Geen van beiden gaat erop in en het kaartje wordt snel opzijgeschoven. "We hebben nu al een jonge premier (Charles Michel, 43 jaar, nvdr.), doe mij dan maar een jonge vrouw, dat zou pas nieuw zijn", zegt Tobback.

Nog een stoute vraag over het klimaat

Ze hebben het niet enkel over hun ambities, maar ook over hun inspiratiebronnen. Bruno Tobback is vastberaden: klimaatspijbelaar Greta Thunberg is zijn grote idool, "maar mag ik jou dan een stoute vraag stellen over klimaat", vraagt Calvo met gefronste wenkbrauwen, "waarom zei je dan tien jaar geleden dat je de oplossingen voor het klimaat wel kent, maar schrik hebt niet herkozen te raken?"

Calvo verwijst naar een uitspraak uit 2007 waarop veel kritiek is gekomen. Tobback, toen nog minister van Leefmilieu in de federale regering, had gezegd: "Ik ken de oplossingen voor het klimaatprobleem, alleen weet ik niet hoe ik daarna nog herkozen raak."

Vandaag kan je dat niet meer zeggen als milieuminister, er is zoveel veranderd

Bruno Tobback

Tobback vindt het niet erg dat die uitspraak blijft doorleven, "ik zou dat in de context van toen nog altijd gezegd hebben. Vandaag moet je dat niet meer doen als milieuminister, er is zoveel veranderd."

Bekijk hier de volledige "blind date" met Calvo en Tobback:

Videospeler inladen...

Meest gelezen