Politie pakt per vergissing twee onwetende burgers op tijdens veiligheidsoefening in Sportpaleis

Twee burgers zijn onterecht opgepakt tijdens een veiligheidsoefening van het Antwerpse Sportpaleis. De oefening vond plaats op 24 april. Een van de gearresteerden diende een klacht in. De politie heeft zich inmiddels verontschuldigd en het parket is een intern onderzoek gestart.

De veiligheidsoefeningen in het Antwerpse Sportpaleis stonden in het teken van terreur. De politie voerde een evacuatieoefening uit, waarbij enkele figuranten werden opgepakt. Naast de figuranten, die duidelijk op de hoogte waren van de oefening, werden ook twee burgers gearresteerd die niets met de oefening te maken hadden. Een van de burgers, Hamed Jabarkhel uit Antwerpen, deed na het incident zijn verhaal op sociale media.

"Zowel ikzelf als mijn werkgever waren niet op de hoogte van de veiligheidsoefening", zegt Hamed Jabarkhel. "Ik hoorde geweerschoten, ik zag een massa mensen geëvacueerd worden. Ik voelde me meteen heel angstig." Het duo kreeg naar eigen zeggen geen mogelijkheid om zich te verdedigen of uitleg te geven.

De aanwezigheid van een professionele camera maakte de hele situatie nog vreemder

Hamed Jabarkhel

De veiligheidsoefening werd gefilmd door de politie om later in te schatten of ze goed is verlopen. "Ik vermoed dat hij voor de veiligheidsdiensten aan het filmen was maar daar was ik me toen niet van bewust", zegt Jabarkhel, "maar de aanwezigheid van een professionele camera maakte de hele situatie nog vreemder." De politie laat weten dat ze de camerabeelden voor het onderzoek zullen gebruiken.

"Na meer dan anderhalf uur kwam er eindelijk een combi om ons mee te nemen. Aangezien er nog maar plaats was voor een persoon, werd mijn collega, een blanke Belgische man, vrijgelaten. Zomaar. Ik moest mee in de overvolle combi", voegt Jabarkhel nog toe. De politie ontkent dat: "Beide mannen zijn meegenomen naar het politiekantoor op de Noorderlaan", zegt Willem Migom, woordvoerder van de lokale politie Antwerpen.

"De agenten gingen ervan uit dat beide mannen op overtuigende wijze acteerden. Toen het duidelijk werd dat ze geen deel uitmaakten van het scenario, werden ze meteen in vrijheid gesteld. Er werd tevens uitgelegd hoe ze een klacht konden indienen en er werd een proces-verbaal opgemaakt voor wederrechtelijke vrijheidsberoving", voegt Migom toe.

Het bericht werd al ruim 200 keer gedeeld. Jabarkhel vertelde aan Radio 2 Antwerpen dat hij de enige was die werd meegenomen en dat hij zich niet veilig meer voelt voor de politie. De Antwerpse politie liet inmiddels via sociale media weten dat het om een fout gaat en betreurt het voorval. "We betreuren deze fout en hebben ons formeel verontschuldigd", meldt de politie via Twitter. Het parket onderzoekt hoe de fout is kunnen gebeuren.

Beluister hier de volledige getuigenis van Hamed Jabarkhel in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen