Videospeler inladen...

Vajiralongkorn wordt Rama X, koning van een woelig Thailand

Dit weekend wordt koning Vajiralongkorn officieel gekroond tot Rama X. Hij zit al op de troon sinds eind 2016, toen zijn vader Bhumibol overleed. Na een lange rouwperiode krijgt de nieuwe koning van Thailand nu pas zijn officiële kroningsceremonie. De festiviteiten spelen zich af tegen een achtergrond van politieke onzekerheid, na de omstreden verkiezingen van 24 maart. 

Sinds enkele jaren hangt zijn portret overal in Bangkok. In metershoge gouden kaders prijken foto's van de koning ten voeten uit. Vajiralongkorn draagt een wit uniform met een breed geel lint en veel decoraties. Zijn gezicht verraadt weinig emotie, maar echt gelukkig ziet hij er niet uit.

Nochtans heeft hij lang moeten wachten op het koningsschap, want zijn vader heeft 70 jaar op de troon gezeten. In die tijd heeft Bhumibol wel een mooie erfenis bij elkaar gespaard. Met meer dan 30 miljard dollar op de bankrekening is de Thaise koninlijke familie zelfs rijker dan de Windsors in Groot-Brittannië. 

Opmerkelijke levenswandel

En dat geld komt goed van pas, want Vajiralongkorn heeft dure hobby's. Vliegen, bijvoorbeeld. Hij kan straaljagers besturen en heeft gevlogen met Boeings van luchtvaartmaatschappij Thai Airways.

Hij benoemde zijn poedel FooFoo ooit tot luchtmaarschalk en leidt een woelig liefdesleven, met intussen al drie echtscheidingen. Van zijn laatste echtgenote dook in 2007 een confronterende video op, waarin ze halfnaakt te zien is. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Duitsland

En je krijgt nog opmerkelijke beelden te zien als je "Vajiralongkorn" googelt. Zoals de foto's die enkele jaren geleden genomen werden op de luchthaven van München. Die tonen de toenmalige kroonprins gekleed in een soort topje. Zijn bovenlichaam staat vol (nep)tatoeages.

De foto's zijn trouwens niet toevallig in Duitsland gemaakt, want de Thaise koning bezit daar een luxe villa waar hij meer tijd spendeert dan in zijn paleis in Bangkok. 

Majesteitschennis

In Thailand zijn deze verhalen wel bekend, maar de compromitterende beelden worden gecensureerd. En erover praten doen de Thai niet, uit schrik voor de wet op majesteitsschennis. Die zogenoemde Lèse-Majesté kan je een gevangenisstraf opleveren voor elke (vermeende) belediging van de monarchie.

Toen het leger in 2014 een staatsgreep pleegde, werd de wet zelfs nog verstrengd. De gezondheid van de populaire Bhumibol ging toen al erg achteruit. De legerleiding wilde vermijden dat de dubieuze reputatie van de nieuwe koning problemen zou veroorzaken bij de troonswissel. 

2006 Getty Images

Kritiek in de kiem gesmoord

Vajiralongkorn liet kort na zijn aantreden in 2016 de grondwet aanpassen om meer macht naar zich toe te trekken. Er wordt gezegd dat de koning soms rechtstreekse opdrachten geeft aan het leger.

Het is duidelijk dat kritische stemmen niet gewaardeerd worden in Thailand. Vorig jaar werden twee lichamen uit de Mekong-rivier gehaald. Het ging om vermoorde dissidenten die naar het buitenland waren gevlucht na de militaire coup, maar in hun schuilplaats zijn opgespoord en een kopje kleiner gemaakt. 

AFP or licensors

Eén maand na de verkiezingen

Ook in Bangkok zelf zijn critici niet veilig. Politiek activist Anurak werd half april geïntimideerd door twee gemaskerde mannen, toen hij 's avonds thuiskwam van een vreedzame protestactie.

Anurak hekelt naar eigen zeggen het "bedrog" van de verkiezingen die eind maart gehouden werden, na bijna vijf jaar militair bewind. De wet bevoordeelt uittredend premier Prayut Chan-ocha. En de leider van de Future Forward Party, die uit het niets de derde grootste partij is geworden, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Het officiële resultaat van de verkiezingen wordt pas op 9 mei vrijgegeven. Wellicht om ervoor te zorgen dat de kroningsceremonie rimpelloos zou verlopen. Maar Rama X wordt in elk geval koning van een woelig land.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen