Videospeler inladen...

Venezolaanse president Maduro waarschuwt voor burgeroorlog

"Uit al het kwaad is iets goed gekomen, namelijk volledige trouw in de strijd". Hij oogde tijdens een toespraak zelfzekerder dan ooit, de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Toch is Maduro niet helemaal gerust. Hij vond het  immers nodig nogmaals te waarschuwen voor chaos en burgeroorlog.

Oppositieleider en zelfverklaard president Guaido is voorlopig niet in staat het regime van Maduro omver te werpen. Zijn oproep voor "de grootste manifestatie ooit" en zijn vraag aan het leger om massaal over te lopen naar het kamp van de oppositie zijn op weinig of niets uitgedraaid.  

Dus voelt Nicolas Maduro zich gesterkt. Geflankeerd door de Venezolaanse legertop hield de president een toespraak.  "Guaido wil een leger van dieven en verraders", zei Maduro. "Is dat het leger dat wij willen? Een leger dat de officiële president van een land met tanks en machinegeweren wil uitschakelen? We moeten ons recht op vrede verdedigen, tegen degenen die een staatsgreep voorbereiden . Want als we hen laten doen dreigt er burgeroorlog."

De Amerikaanse president Trump interpreteert de gang van zaken in Venezuela op zijn eigen wijze. In de Verenigde Staten is het vandaag "de nationale dag van het gebed". Trump verklaarde in de tuin van het Witte Huis dat "onze gebeden naar het verdrukte volk van Venezuela gaan, dat een rechtvaardige strijd voor vrijheid voert. De brutale repressie door president Maduro moet dringend eindigen", voegde Trump er nog aan toe.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Topmilitairen in drugsmaffia

Correspondente Nina Jurna ziet dat de Venezolanen in hoofdstad Caracas proberen tot de orde van de dag over te gaan. "De mensen die ik sprak, die zeiden 'we moeten geld verdienen, we moeten eten'. Voor de rest vragen de Venezolanen zich af of Maduro het zal aandurven Guaido te arresteren.  Misschien waagt Maduro het niet omdat de Verenigde Staten zo'n actie als een brug te ver zouden beschouwen. Ofwel speelt Maduro poker en gaat hij er van uit dat Guaido automatisch verder zal verzwakken. Veel hangt natuurlijk af van het leger. Het is een kwestie van geld en macht. De generaals die worden gesteund door Maduro hebben goede posities en toegang tot geld; ze zitten ook in de drugshandel. Als ze overlopen naar Guaido worden ze waarschijnlijk berecht. Het zijn vaak gewoon criminelen. Dus dat speelt ook mee."

Bekijk hieronder correspondente Nina Jurna in Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen