Geert Bourgeois (N-VA): "Volgende Vlaamse regering moet nog meer investeren" 

Vlaanderen spendeerde in 2017 3,55 procent van het Vlaamse bruto binnenlands product (bbp) aan investeringen. Dat blijkt uit een studie van het departement Kanselarij en Bestuur in opdracht van minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois wil die investeringen nog verder opkrikken. Hij pleit voor een norm waarbij de volgende Vlaamse regering de investeringsuitgaven optrekt tot minstens 4 procent van het bbp.

Vlaanderen spendeerde in 2017 3,55 procent van het Vlaamse bruto binnenlands product (dat is de waarde van alle goederen en diensten die in Vlaanderen worden geproduceerd) aan investeringen. Voor 2018 zijn er nog geen cijfers, maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) rekent op een stijging ten opzichte van 2017. Daarmee scoort Vlaanderen een pak beter dan het federale niveau, waar ongeveer 2,5 procent wordt geïnvesteerd. 

Maar Bourgeois (N-VA) wil nog verder gaan. Hij pleit voor de invoering van een "investeringsnorm", een vaste regel voor de hoeveelheid investeringen die moeten worden gemaakt. De volgende Vlaamse regering zou haar investeringen dan moeten optrekken tot minstens 4 procent van het Vlaamse bruto binnenlands product (bbp).

De investeringen moeten net zoals deze regeerperiode vooral gebeuren in "mobiliteit, openbare werken, onderzoek en ontwikkeling", zegt Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1. Maar ze moeten ook in een evenwichtige begroting passen, waarschuwt de minister-president. 

Beluister hier het volledige interview met Geert Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen