Videospeler inladen...

Wolvin Naya waarschijnlijk al bevallen: "De wolf is naar ons land gekomen om te blijven"

Experts zijn duidelijk: wolvin Naya is wellicht al bevallen. Waarschijnlijk zitten er nu dus drie tot vier welpjes in onze bossen. Zeker zullen we wel pas binnen enkele weken zijn, wanneer ze zich ook tonen. "De wolf is naar hier gekomen om te blijven."

De beelden die van de drachtige wolvin gemaakt zijn, dateren van vorige week. Ze zijn zondag bekeken door experten, en die zijn ervan overtuigd dat Naya intussen haar jongen al geworpen heeft. 

"Gemiddeld werpt een wolvin een vijftal welpjes", zegt Dries Gorissen van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Maar omdat Naya voor het eerst zwanger was, heeft ze er waarschijnlijk minder geworpen. Bij een eerste worp zijn 3 à 4 jongen de regel. Dus we gaan ervan uit dat Naya er ook zo veel geworpen heeft."

Dat de vader August is, staat volgens Gorissen vast. "Naya zorgt nu voor de jongen. Ze beschermt ze en moet ze ook zogen. August gaat op jacht. Hij is als vader verantwoordelijk voor het voedsel." 

Hulpeloze wezens

Wolven zijn hulpeloze wezens als ze geboren worden. "Ze zijn blind, ze zitten in een hol en moeten door de moeder verzorgd worden", weet Gorissen. "Pas na een drietal weken komen ze naar buiten.  Eerst blijven ze nog dicht bij het hol. Maar gaandeweg beginnen ze de ruimere omgeving te verkennen. In de zomer gaan we ze misschien hier en daar al wel eens te zien krijgen. " 

In de zomer gaan we de jonge wolven misschien hier en daar al wel eens te zien krijgen.

Dries Gorissen, Agentschap voor Natuur en Bos

Vanaf de herfst kunnen de jongen met hun ouders mee op jacht. Gorissen: "In de eerste weken zullen ze hun ouders vooral volgen en observeren. Pas in de winter zullen ze volwaardige jagers zijn en samen met hun ouders jagen als roedel."  

Niet eeuwig samen

Wolvenfamilies blijven niet eeuwig samen. "Als de jongen tussen 8 en 22 maanden oud zijn, verlaten ze de roedel", aldus Gorissen. "Ze gaan dan op zoek naar een nieuw leefgebied waar ze een eigen roedel kunnen stichten. Als Naya volgend jaar opnieuw jongen zou werpen, zijn de oudere broers en zussen waarschijnlijk al vertrokken. Het zou kunnen dat er nog een paar achterblijven. Die gaan dan samen met de ouders jagen om de kleinere broers en zussen van voedsel te voorzien." 

Als Naya volgend jaar opnieuw jongen zou werpen, zijn de oudere broers en zussen waarschijnlijk al vertrokken.

Dries Gorissen, Agentschap voor Natuur en Bos

Het nageslacht van Naya en August zou wel eens wijde horizonten kunnen opzoeken. Gorissen: "Naya en August komen zelf uit twee verschillende gebieden in Duitsland die op honderden kilometer van België liggen. De kans is niet onbestaande dat sommige zonen en dochters terugkeren naar daar, of naar andere buurlanden trekken. Net zo goed blijven er sommige hier." 

Gekomen om te blijven

Hoe dan ook moeten we ervan uitgaan dat de wolf naar ons land is gekomen om er te blijven. "Naya is hier sinds januari vorig jaar en August sinds augustus", zegt Gorissen. "De twee kennen de streek waar ze verblijven intussen door en door en hebben gekozen om hier een roedel te stichten. Dat betekent dat ze zich hier thuisvoelen en dat ze hier ook zullen blijven. Een wolvenkoppel blijft in de regel samen en heeft elk jaar een worp. We zullen dus in de toekomst meer wolven in onze bossen zien."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen