Alleen voor de kunst: slotklooster van Vilvoorde twee weekends open  

Al 550 jaar wonen er zusters karmelietessen in Vilvoorde en voor de 20e keer zetten ze hun poort open voor hedendaagse kunst. Een unieke gelegenheid om eens rond te lopen in een slotklooster met een prachtige ommuurde tuin.

Boven de poort van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Troost in hartje Vilvoorde staat de spreuk “Nood soekt troost”. Bij de kerk hoort een klooster, waar op dit moment nog 12 zusters karmelietessen wonen, vijf van hen afkomstig uit de Filipijnen.

Het slotklooster is nooit toegankelijk, tenzij tijdens de tentoonstelling Kunst in de Troost, die aan zijn 20e jubileumeditie toe is. 25 hedendaagse kunstenaars palmen de uitgestrekte besloten tuin en verschillende kloosterkamers in. Tegelijk wordt ook de dichtbundel “De weldaad van het zwijgen” voorgesteld, met onder meer gedichten van Renaat Ramon en Joseph Pearce.

De kunstwerken worden te koop aangeboden, en de opbrengst is bestemd voor de restauratie van de 17e-eeuwse barokke basiliek, met een koepel zoals in Scherpenheuvel. Later dit jaar wordt het herstelde orgel opnieuw ingespeeld.

Als sinds de middeleeuwen woonden er begijnen in Vilvoorde, die een Mariabeeld met wonderlijke gaven bezaten. De zusters karmelietessen kwamen 550 jaar geleden aan in de Zennestad en bewaren het beeld nog altijd. Kunst in de Troost is open op 4, 5, 11 en 12 mei van 14 tot 18 uur, en op 13 mei van 11 tot 18 uur.

Meest gelezen