Videospeler inladen...

Brussels Airport wil meer belasting voor vliegtuigen die veel vervuilen

De luchthaven van Zaventem wil vliegtuigmaatschappijen die vliegen met zeer vervuilende vliegtuigen vanaf 2021 meer gaan belasten. Dat schrijft De Standaard. De maatschappijen betalen nu al een taks aan Brussels Airport voor onder meer geluidsoverlast. Maar de luchthaven wil met een nieuwe belasting nu ook meer moderne vliegtuigen aantrekken, die minder uitstoten.

De onderhandelingen met de vliegtuigmaatschappijen over de nieuwe belastingstarieven zijn nog niet afgerond, maar de luchthaven zelf is alvast heel duidelijk. "We zien een trend in de sector om na te denken over duurzaamheid en milieu", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "De luchthavens doen dat ook. Onze taks op geluidsoverlast was daar een eerste stap in." Nu volgt dus een tweede.

Luchtvaartmaatschappijen betalen inderdaad al een taks aan Brussels Airport. Daarmee worden bijvoorbeeld de werkingskosten gedekt, zoals de securitycheck, maar er is ook een variabele kost. De belasting op geluidsoverlast maakt daar deel van uit en het is de bedoeling dat dat voor de taks op uitstoot ook zal gelden.

"Vliegtuigen die meer lawaai maken betalen nu drie keer zoveel als de stillere vliegtuigen", zegt Fransen. "Als we daar ook de uitstoot mee in opnemen willen we gaan naar 1 op 10, de meest vervuilende vliegtuigen zullen dan 10 keer meer betalen dan de meest milieuvriendelijke."      

Videospeler inladen...

Meest gelezen