Ook premier Theresa May bracht gisteren haar stem uit

Britse premier May na verkiezingsnederlaag Conservatieven en Labour: "Moeilijke periode voor onze partij"

De Britse premier Theresa May wijt haar nederlaag van gisteren bij lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland aan het uitblijven van de brexit. Ook de socialistische Labourpartij kreeg daarbij klappen.

"Het is een moeilijke periode voor onze (Conservatieve) partij en deze verkiezingsresultaten zijn een symptoom daarvan. Er is een simpele boodschap van de kiezers aan zowel ons als aan de Labourpartij: ga voort en realiseer de brexit", zei May in een eerste reactie.

In Engeland en Noord-Ierland zijn gisteren lokale verkiezingen gehouden. In Engeland konden de kiezers stemmen voor 248 nieuwe gemeenteraden, in Noord-Ierland moesten alle 11 gemeenteraden opnieuw worden verkozen. De stembureaus bleven tot 's avonds laat open, de resultaten lopen nu stilaan binnen.

In Engeland heeft de Conservatieve partij van premier May nu al zeker 900 zetels en het bestuur over 33 gemeenten moeten prijsgeven. Labour verliest minstens 100 zetels. Ook de brexitpartij UKIP verliest zetels.

De pro-Europese Liberal Democrats winnen in totaal meer dan 500 zetels en de groene partij 160 zetels. In totaal zijn de Conservatieven en Labour elk goed voor 28 procent van de stemmen. De Lib Dems staan voor 19 procent en de rest is voor kleinere partijen.  

Afgestraft voor brexit-chaos

De kiezers lijken de twee traditionele partijen af te straffen voor de chaos rond de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Die had op 29 maart moeten plaatsvinden, maar is intussen uitgesteld tot eind oktober.

"Er is toch een groot gevoel van boosheid, van verraden te zijn door de politiek", zegt Veerle De Vos, expert Groot-Brittannië en Ierland bij VRT NWS. "De Conservatieven van May krijgen klappen, maar Labour lijkt daar niet van te kunnen profiteren. De Britten lijken genoeg te hebben van het geklungel in Westminster en straffen dus beide partijen af."

De lokale verkiezingen zijn een serieuze waarschuwing voor de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië over enkele weken. "Die verkiezingen worden bijna gezien als een tweede brexit-referendum, er wordt intensief campagne gevoerd", zegt De Vos. "Het is vooral uitkijken naar de resultaten van de nieuwe brexit-partij van Nigel Farage, die nu niet meedeed."

Voor Noord-Ierland zijn voorlopig nog geen resultaten bekend. De definitieve resultaten worden later op de dag verwacht.

Beluister het gesprek met VRT NWS-journalist Veerle De Vos in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen