Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

N-VA-voorzitter De Wever: "Er staat een muur tussen mijn inclusief nationalisme en een populistisch nationalisme"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zet zich af tegen een absoluut nationalisme zoals dat in Europa opgang maakt en wat in eigen land terug te vinden is bij uiterst rechtse organisaties zoals Schild & Vrienden. Hij heeft daarover een boek geschreven en in "De afspraak op vrijdag" gaf hij meer commentaar.

"Als het over identiteit gaat, zijn er twee gevaarlijke tendensen", zegt De Wever.  "De ene is de identiteit absoluut stellen, een tendens die in Europa opgang maakt sinds 2015 en waarvan je electoraal de gevolgen ziet met de opkomst van de rechts-populistische partijen."

"Aan de andere kant, wat even gevaarlijk is, heb je het cultuurrelativisme. Dat betekent je identiteit loslaten en zeggen dat dat iets van het verleden is. Dat vastklampen aan identiteit leidt tot de gaskamers.  Alles wat hier vroeger rond identiteit is gebeurd -  het christendom, kruisvaarten, kolonies, imperialisme, oorlogen - is allemaal fout, we moeten daarvan af."

"Ik probeer in dit boek een positieve invulling te geven. Wat kan je doen met dat begrip om solidariteit te maken, om de waarden van de Verlichting te schragen en een democratie uit te maken. Dat is onontbeerlijk", stelt De Wever.

Je moet ideologisch je eigen tuin verzorgen

"De manier van denken (van Schild en Vrienden, n.v.d.r.) is onderdeel van iets wat ik in heel Europa zie, zelfs ook in Duitsland met de AfD (n.v.d.r.: Duitse uiterst rechtse partij). Je ziet dat die manier van denken bij jonge mensen opgang maakt. Dat is onmiskenbaar, ook bij jonge intellectuelen."

"Dat is verkeerd, en dan moet je wel eens duidelijk zeggen dat als er een Chinese muur is tussen een inclusief nationalisme, dat heel constructief is en onontbeerlijk voor de democratie, maar er ook een dark side is, duidt dat eens aan waar de muur tussen die twee staat. Ik merkte dat het het moment was om die muur eens heel duidelijk te metselen en te zeggen: wij staan aan deze kant, ga je erover, dan sta je echt aan de verkeerde kant en weet dat dan ook."

"Je moet ideologisch je eigen tuin verzorgen. Als je een bepaalde mens- en maatschappijvisie hebt, dan moet je dat ook verzorgen en als er iets in je tuin groeit wat daar niet thuishoort, dan moet je dat terug netjes maken. Je kan zeggen dat je het ideologische debat met sommigen niet moet aangaan, maar dat vind ik dan ook weer verkeerd", aldus De Wever.

Geen aanpassing financieringswet

De Wever had het ook over de vraag van PS-voorzitter Elio Di Rupo om nieuwe afspraken te maken over de financiering van de regio's. In het kader van de laatste staatshervorming zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over de financiering van de gemeenschappen en de gewesten in ons land. De laatste hervorming van die bijzondere financieringswet bepaalt dat Wallonië en Brussel  vanaf 2025 geleidelijk minder geld zullen krijgen en dat baart Di Rupo zorgen. Hij zou daarom tijdens de volgende legislatuur willen spreken over een aanpassing van de wet.

Op de vraag of dat bespreekbaar is voor hem zegt De Wever categoriek neen. "Natuurlijk is dat niet bespreekbaar. Dat is bespreekbaar in het kader van het confederalisme, welke financiële solidariteit de confederatie biedt en welke mechanismen er zijn, maar op zichzelf ga ik daar nooit met hem over spreken. Daar denk ik nog niet aan", zegt De Wever.

"Ik heb in 2014 een heel eerlijk statement gemaakt voor mijn congres. Ik zei dat we een heel grote gok gaan wagen om het land te besturen, wat niemand van ons had verwacht. Ik weet niet hoe lang we dat gaan moeten volhouden, maar zolang als wij die grote Waalse linkerzijde ter zijde kunnen houden, komt vroeg of laat het moment dat zij zelf om een staatshervorming zullen vragen", besluit De Wever.

Bekijk hieronder de hele uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen