Drinkfles mag mee op de wei van Dour Festival

Dour Festival zet dit jaar nog meer dan de voorgaande jaren in op het milieu. Zo vraagt het festival aan al de medewerkers om een drinkfles mee te brengen, zodat er geen plastic flesjes water meer uitgedeeld moeten worden. Ook de festivalgangers mogen hun drinkfles meenemen op de wei. De organisatie schat dat daarmee zo'n 50.000 van die flesjes kunnen worden uitgespaard.

"Vandaag is het programmeren van goede bands niet meer voldoende, het is het totaalconcept dat de festivalgangers aanspreekt", zegt directeur van het Dour Festival Damien Dufrasne. "De jeugd, net zoals bij de klimaatmarsen, verwacht concrete acties." En daar zet het festival dit jaar dan ook nog meer op in.

De medewerkers wordt gevraagd een drinkfles mee te nemen, maar ook de festivalgangers mogen hun drinkfles vanaf nu de wei mee opnemen. Een lege fles, welteverstaan. De organisatie belooft dat er voldoende punten zullen worden voorzien waar water kan worden bijgetankt.

Nieuw sorteersysteem

Een andere nieuwigheid is een proefproject met Fost Plus dat het sorteerproces makkelijker moet maken. Op het terrein komt daarvoor een groot aantal sorteerafvalbakken. Blauwe bakken voor blikjes, flesjes en plastic bekers en zwarte voor het overige afval. Dour gaat bovendien alle recycleerbare afvalzakken die verzameld worden, opnieuw openen om het fout gesorteerd afval eruit te halen. Het festival krijgt daarvoor een sorteerketen op het festivalterrein.

Een ander punt waar Dour dit jaar nog meer op wil inzetten, is lokale productie. "Alle broodjes voor de medewerkers komen van de lokale bakker en ook de catering voor de artiesten en festivalteams zijn afkomstig van bij een lokale cateraar, die beloofd heeft voor 70 procent met lokale productie te werken", zegt de organisatie. De aperitieven op de Green Camping en Comfort Camping gebeuren dan weer met lokaal geproduceerde biertjes of gin.

Zonne- en windenergie

Nog nieuw is dat Dour dit jaar meewerkt, samen met Pukkelpop en de universiteit van Eindhoven, aan de ontwikkeling van de zogenaamde GEM-Tower. GEM staat voor Green Energy Mill of "groene energie molen". Het is een kleurrijke toren van meer dan 22 meter hoog, die uitgerust is met zonnepanelen en een windturbine. De energie die de toren opwekt, kan ingezet worden op het festival waar hij staat. De ontwikkeling van de toren liep vertraging op. Daardoor zal hij waarschijnlijk pas voor het eerst te zien zijn op Pukkelpop. 

Daarnaast zijn er natuurlijk maatregelen die al meerdere jaren meegaan. Zo worden ecologische schoonmaakproducten gebruikt en zijn de ontspanningsruimtes gemaakt van gerecycleerd materiaal en de wastafels van omgebouwde zeecontainers. Generatoren op zonne-energie en leds moeten het energieverbruik laten dalen. En op de Green Agora op het festivalterrein kunnen de muziekliefhebbers meer te weten komen over permacultuur, en onder meer kookworkshops volgen en ecologische onderhoudsproducten bereiden.

Dour vindt dit jaar plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 juli. Onder meer Cypress Hill, Roméo Elvis, Damso, Disclosure, Laurent Garnier en Zwangere Guy tekenen present.

Meest gelezen