AFP or licensors

Fransman die Atlantische Oceaan wilde oversteken in een ton geeft op na 127 dagen en 5.800 kilometer

De Fransman Jean-Jacques Savin heeft na 127 dagen van ronddobberen op de Atlantische Oceaan de handdoek in de ring gegooid. De 72-jarige ex-militair legde ruim 5.800 kilometer af in een ton, alvorens hij aan boord ging van een tanker. Savin was al sinds 26 december op zee. 

Jean-Jaques Savin was wel erg ambitieus toen hij met zijn ton te water ging. De Fransman vertrok op het eiland El Hierro, het meest zuidelijke eiland van de Canarische Eilanden. Zijn doel: de Atlantische Oceaan oversteken om uiteindelijk Martinique, een eiland in de Franse Antillen, te bereiken. Daar zou hij worden opgewacht door zijn familie en vrienden.

Na 5.800 kilometer ging de dappere Fransman aan boord van een tanker, waar hij meteen een warme maaltijd kreeg en zich kon douchen. De tanker voer naar Sint-Eustatius. Bij zijn aankomst, op vrijdagochtend, moest Savin bijgevolg nog een andere manier vinden om in Martinique te geraken.

Ik realiseer me waarschijnlijk pas over enkele dagen dat ik 5.800 kilometer op zee heb doorgebracht
Jean-Jacques Savin

De ton waarin Savin voer was speciaal voor hem gemaakt: drie meter lang, met een binnenkant van zes vierkante meter. De ton werd niet aangedreven, noch kon hij ze besturen. Savin moest vertrouwen op de kracht van de golven. Dat hield hij duidelijk lang vol. "Ik realiseer me waarschijnlijk pas over enkele dagen dat ik 5.800 kilometer op zee heb doorgebracht", schrijft hij in zijn blog, waar hij zijn verhaal deelde met de wereld.

Jean-Jacques Savin voer rond in een ton met speciale overlevingsafmetingen.
AFP or licensors

Die blog werd al snel populair. Savin deelde zijn posts op een Facebookpagina, waar mensen zijn avonturen op de voet konden volgen. Die pagina kreeg al snel heel wat aandacht: ruim 20.000 hebben ze inmiddels geliket. "Ik had nooit verwacht dat mijn droom uiteindelijk zo veel belangstelling zou krijgen", schrijft Savin.

Meest gelezen