Videospeler inladen...

Fopstickers in rusthuis Wemmel moeten "dwaalgedrag" bij dementerende bewoners voorkomen

In het rust-en verzorgingstehuis Hestia in Wemmel hebben ze op een originele manier het doolgedrag van hun dementerende patiënten aangepakt. Ze gebruiken daar “fopstickers” om deuren en liften te verstoppen. Dit doen ze zodat de mensen met dementie niet meer de drang hebben om naar buiten te gaan. En kijk, de stickers blijken echt te werken.

“Vroeger gingen onze bewoners met dwaalgedrag vaak wachten aan de uitgang. Ze werden dan ook kwaad dat ze niet naar buiten konden”, vertelt Laure De Troyer. Zij kwam samen met haar collega Elke Verbestel op het idee om de liften, deuren en delen van de muur te laten bestickeren, zodat ze er niet meer als een uitgang uitzien, maar als een gewone straat.  

Groot effect

“De stickers hebben een heel positief effect. De patiënten geraken niet meer gefrustreerd. De ouderen denken nu dat ze voorbij een huis lopen met zonnebloemen en niet voorbij een lift, waardoor het ziekenhuisgevoel ook wat verdwijnt.”

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen