Een beeld van de eerste global strike for future, op 15 maart in Brussel.

Nieuwe wereldwijde klimaatprotesten, twee dagen voor de verkiezingen

Op vrijdag 24 mei - twee dagen voor de verkiezingen - komt er een tweede editie van de "global strike for future". Over heel de wereld zullen jongeren op straat komen om samen hun stem te laten horen voor een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid.

Op 15 maart was er een eerste "global strike for future". Zowat 30.000 manifestanten trokken toen door de straten van Brussel. Er vonden die dag in meer dan 120 landen klimaatbetogingen en -marsen plaats.

Twee dagen voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen komt er een tweede editie, zo kondigde Youth for Climate aan. De organisatie lanceert meteen een oproep naar de vakbonden om mee te doen.

"In België willen we de focus nog meer leggen op een sociale transitie", zegt klimaatactiviste Anuna De Wever in een persbericht. "Om deze boodschap te versterken en te verspreiden nodigen we net zoals in maart ook de vakbonden uit om mee te doen met ons. Zodat de slaagkansen van deze mars even hoog liggen als toen en er duidelijk wordt gemaakt dat iedereen moet mee zijn. De vakbonden spelen hier een prominente rol in."

Meest gelezen