Europol

Grote illegale darkweb-marktplaats opgedoekt, politieactie in verschillende landen

Bij een internationale politieactie is een grote illegale verkoopsite op het darkweb opgedoekt. Dat meldt Europol. Op het platform werden onder meer drugs en valse documenten verhandeld. "Dit bewijst dat illegale activiteiten op het darkweb niet zo anoniem zijn als criminelen denken", zegt de topvrouw van Europol, Catherine De Bolle.

"The Wall Street Market". Nee, het heeft niets te maken met de Amerikaanse financiële wereld. "The Wall Street Market" is de tweede grootste verkoopsite op het darkweb, waar onder meer drugs en valse documenten verhandeld worden. Of liever gezegd: "was de tweede grootste verkoopsite op het darkweb", want bij een grote internationale politieactie is de site opgedoekt. Onder meer de Duitse, Nederlandse en Amerikaanse politie waren betrokken bij de actie. 

Lees verder onder de tweet.

In Duitsland werden drie verdachten (22, 29 en 31 jaar) opgepakt. Bij de huiszoekingen nam de politie onder meer een half miljoen euro, een vuurwapen en computers in beslag. Ook in de Verenigde Staten werden twee verdachten opgepakt, zij zouden drugs geleverd hebben. 

Maar er is méér. De Finse autoriteiten hebben eerder dit jaar een gelijkaardige site (Sikkitie) opgedoekt. Daarop verhuisden verschillende verkopers hun activiteiten naar "The Wall Street Market", die dus nu offline gehaald werd. 

Topvrouw Europol: "Bewijst dat illegale activiteiten op het darkweb niet zo anoniem zijn als criminelen denken"

De online marktplaats "The Wall Street Market" had meer dan een miljoen bezoekers en bijna 5.500 verkopers. Met de actie is een belangrijke slag toegebracht aan het darkweb. "Dit bewijst dat illegale activiteiten op het darkweb niet zo anoniem zijn als criminelen soms denken."

Meest gelezen