Videospeler inladen...

Hans Maertens (Voka) vraagt slankere overheid: “Betalen belastingen als in noorden, maar krijgen kwaliteit van zuiden”

In de aanloop naar de verkiezingen polsen we in ons sociaal-economisch programma "De markt" wat de sociale partners verwachten van de volgende regeringen. Tweede in de reeks is Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka. Maertens vraagt dat de volgende regering de krapte op de arbeidsmarkt en de mobiliteitsproblemen aanpakt. Daarnaast moet de overheid volgens Maertens flink afslanken. “We hebben een overheid die heel duur is en een heel matige kwaliteit levert”, klaagt Maertens.

Was ABVV-topvrouw Miranda Ulens vorige week nog snoeihard voor de regering, dan is Hans Maertens nu wat gematigder als hij de balans opmaakt van de regering-Michel. “Deze regering heeft een aantal maatregelen genomen die goed zijn voor onze bedrijven”. Maertens haalt hierbij de voorbeelden aan van de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting. 

Helemaal tevreden is Maertens toch ook niet. “Wat ons betreft mocht het toch wel wat meer zijn”, merkt hij op. “Deze regering heeft een goede start genomen, maar dan is het wat stilgevallen”, waardoor volgens Maertens een aantal hervormingen onvoldoende doorgevoerd zijn. In het bijzonder denkt hij hierbij aan de hervormingen op de arbeidsmarkt, want de bedrijven smeken om nieuwe arbeidskrachten.

Activering

“We stellen vast dat de werkloosheid in Vlaanderen nog nooit zo laag geweest is, dat er heel wat vacatures zijn en dat die heel moeilijk ingevuld worden.” Daarom vraagt Hans Maertens dat de volgende regering een tandje bijsteekt en een activeringsbeleid om de werkzaamheidsgraad verder op te krikken.

Opvallend: daarbij kijkt de vertegenwoordiger van de patroons niet alleen naar de 180.000 niet-werkende werkzoekende in Vlaanderen, “maar ook naar de groep niet-actieven die vandaag noch werkloos zijn, noch werken”. “Dan denken wij aan de mensen die gewoon niet werken, maar ook mensen die ziek zijn en mogelijk gedeeltelijk ingeschakeld kunnen worden.”

Flexi-jobs

Hans Maertens reageert ook op de voorstellen van Groen, om de loonlasten gericht te verlagen en de flexi-jobs af te voeren. De Voka-topman is ook een voorstander van een verder loonlastenverlaging. Maar het systeem van flexi-jobs, dat wil hij behouden en zelfs uitbreiden, om de Belgische bedrijven competitief te houden.

Maertens verwijst hiervoor naar de e-commerce, waarbij vele bedrijven zich in Nederland of Duitsland vestigen om de Belgische consument van daaruit te bedienen. “Dit gebeurt omdat wij hier in dit land onvoldoende mogelijkheden hebben voor nachtwerk en flexibele werktijden in het weekend en ‘s avonds.”

De rekening

Tot slot maakt Maertens de rekening van de federale regering. Enerzijds vindt hij het jammer dat Michel en zijn ministers het overheidstekort de afgelopen jaren niet aangepakt hebben in tijden van economische groei en lage rente.

Anderzijds kijkt Maertens ook naar de toekomst en wil hij dat er de komende jaren een debat wordt gevoerd over de kerntaken van de overheid, omdat die op dit moment volgens hem te zwaar is en daardoor te veel kost aan de bedrijven en de burgers.

Afslanken is dus de boodschap van Voka, want “vandaag hebben we een overheid die heel duur is en een heel matige kwaliteit levert”. “We hebben belastingen zoals in Zweden, het noorden van Europa, maar we krijgen de kwaliteit van het zuiden”, klinkt de harde kritiek. Maertens vindt dat de volgende regering de bedrijven én de burgers meer waar voor hun geld moeten geven.

Bekijk hier het volledige gesprek met Hans Maertens in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen