Jonge wolven worden niet uitgerust met zender

Nu zeker is dat de wolven Naya en August een roedel hebben gesticht, willen enkele burgemeesters en schapenhouders in Noord-Limburg dat de wolven uitgerust worden met zenders, zodat hun doen en laten goed opgevolgd kan worden. Maar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek is dat niet van plan.

Toen wolvin Naya zich in januari 2018 in Limburg vestigde, kwamen we dat te weten omdat ze uitgerust was met een zender. Een Duitse wetenschapper kon zo nauwgezet achterhalen welke route ze had afgelegd. Ook kon op die manier uitgemaakt worden of Naya verantwoordelijk was voor de doodgebeten schapen. Verschillende burgemeesters en schapenhouders in Noord-Limburg vragen nu om ook de wolvenwelpen uit te rusten met zo'n zender om beter in kaart te brengen waar de wolven precies vertoeven. Zo kunnen er heel gericht preventiemaatregelen worden genomen.

Geen zin

"Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is niet van plan om de nieuwe wolven uit te rusten met zenders", zegt onderzoeker Koen Van Den Berge: "Om te beginnen is dat niets dat je even op een mooie zondag doet. De Duitse wetenschapper die Naya kon zenderen, heeft daar twee jaar op moeten wachten. Jonge welpen kan je trouwens nog niet uitrusten met een zender want die dieren groeien nog. En zo'n halsband met een zender groeit niet mee. En bovendien komen de gegevens van zo'n zender altijd met vertraging binnen. En uiteindelijk heeft zo'n zender misschien ook weinig zin want een wolf kan op een half uur tijd een enorme afstand afleggen. Daardoor is zo'n zender niet echt een goede preventiemaatregel." 

 

Meest gelezen