Karel De Gucht mocht verliezen Italiaanse landbouwbedrijf niet fiscaal aftrekken

Ex-Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote mochten de verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf niet aftrekken van hun Belgische belastingen. Dat heeft de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg beslist. De Gucht kreeg door de fiscus een belastingverhoging van 50 procent opgelegd, maar de rechtbank beperkt die tot 10 procent omdat er geen opzet was om belastingen te ontduiken.

De zaak draait rond een Italiaans landbouwbedrijf van voormalig Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs. Het echtpaar had verliezen van dat bedrijf - een som van bijna 41.000 euro - afgetrokken van hun Belgische belastingen. Maar volgens de fiscus mocht dat niet. Die eiste daarom een belastingverhoging van 50 procent.

De fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg gaf de fiscus gelijk, maar vond de geëiste belastingverhoging wel te hoog. Een belastingverhoging voor onjuiste of laattijdige aangifte van 10 procent was voldoende, vond de rechter.

Eerder kregen De Gucht en zijn vrouw in een andere belastingzaak wél gelijk. Die draaide om een aandelentransactie waarbij het echtpaar een winst opstreek van 1,2 miljoen euro. De twee werden vrijgesproken omdat er een fout gebeurde in het onderzoek. Over de eventuele belastingontduiking sprak de rechter zich daarom niet uit.

Meest gelezen